ГРАДСКА ОПШТИНА СТАРИ ГРАД У ПРЕДСЕДНИШТВУ СТАЛНЕ КОНФЕРЕНЦИЈЕ ГРАДОВА И ОПШТИНА

Председник Градске општине Стари град Радослав Марјановић је нови члан Председништва Сталне конференције градова и општина Србије (СКГО). Конститутивна седница Председништва СКГО је  одржана данас, 20. марта у седишту Савеза градова и општина наше земље, у Македонској 22, у Београду. Седницом је председавао Горан Цветановић, председник СКГО и градоначелник Лесковца, уз учешће 20 чланова Председништва. Председник Цветановић је пожелео добродошлицу и успешан рад новим члановима, и посебно честитао Градској општини Стари град, општинама Бабушница, Велико Градиште, Жабаљ, Житиште и Прешево које су први пут изабране у Председништво СКГО.

Генерални секретар СКГО Никола Тарбук је у наставку седнице представио Извештај о раду организације за период од 14. новембра 2023. до 20. марта 2024. године, који је овом приликом и усвојен. Маја Стојановић Керић, секретар Председништва представила је Предлог одлуке о именовању чланова одбора СКГО, којом се утврђује састав осам ресорних одбора. Председништво је донело Одлуку о именовању чланова одбора СКГО.

Генерални секретар СКГО je такође, Председништву представио  и Извештај о спровођењу Акционог плана за имплементацију Стратешког плана СКГО (2022-2025.) за 2023. годину и том приликом указао на најважније активности. Овом приликом Никола Тарбук је истакао реализацију 41 акредитоване обуке, одржавање више од 130 скупова, 100 обука и радионица, израду 32 модела аката, као и 11 приручника, 19 инструктивних материјала, са посебним нагласком на развој и почетак рада електронског портала за финансирање пројеката локалне самоуправе који је на располагању свим градовима и општинама у циљу ефикаснијег и правовременог  информисања и проналажења доступних фондова.

Иван Миливојевић, заменик генералног секретара за услуге чланству СКГО презентовао је  Акциони план за имплементацију Стратешког плана СКГО (2022-2025.) за 2024. годину и том приликом најавио даље деловање организације у процесу израде прописа и јавних политика, у спровођењу надлежности и изградњи интерних капацитета, наставак подршке чланицама у процесу европских интеграција и међународне сарадње кроз наставак сарадње са европским институцијама и међународним партнерима, а представио је и планиране активности на пољу унапређења комуникација и информисања градова и општина.

Чланови Председништва усвојили су предлог да представници СКГО на 19. генералној скупштини Мреже асоцијација локалних власти Југоисточне Европе (НАЛАС), која се ове године одржава у Бару (Црна Гора), буду Горан Цветановић, председник СКГО и градоначелник Лесковца и Бобан Ђуровић, председник општине Врњачка Бања.

Председништво је усвојило и две иницијативе, прва се односи на оснивање фонда за подршку предфинансирању  донаторских пројеката општина и градова , а друга на повећање трансфера градовима и општинама у наредној буџетској години. Наведене иницијативе биће упућене Министарству финансија након формирања Владе Републике Србије.