ГРАДСКА ОПШТИНА СТАРИ ГРАД ОБЕЛЕЖИЛА ЈЕ ДАНАС КРСНУ СЛАВУ ЦВЕТИ

Градска општина Стари град обележила је данас крсну славу Цвети  свечаним пријемом за Старограђане, представнике староградских јавних, културних и образовних установа и удружења грађана.

Традиционално сечење славског колача обављено је испред иконе Христовог уласка у Јерусалим на Цвети, која се налази у холу испед велике општинске сале.

Његово преосвештенство епископ марчански господин Сава је, у присуству великодостојника Српске православне цркве Архиепископије београдско-карловачке, поздравио присутне госте и домаћине славе – председника општине Радослава Марјановића, заменика председника Александра Тодоровића, председника Скупштине општине Душана Петрића, заменицу предсеседника, заменицу председника Скупштине Невену Додић, чланове Већа, начелника Управе Владимира Баћовића, одборнике Скупштине, као и запослене у општини Стари град.

Председник општине Радослав Марјановић је честитао је свим суграђанима крсну славу, као и грађанима који данас славе Цвети, захваливши епископу, свештенству и присутним гостима који су са Старограђанима поделили радост празника.

„Крсну славу и сечење славског колача вратили смо по први пут након више више година у нашу кућу, у зграду општине. Слава је знак наше саборности, препознатљивости и нашег идентитета. Нека нам је срећна слава Цвети и наступајући Ускрс. Користим ову прилику да вас позовем да у суботу, 22. априла, дођете у „Јевремову –улицу сусрета“, на традиционалну општинску манифестацију. Очекује нас целодневни културно- забавни и музички програм који смо припремили за све генерације Старограђана, а посебно за наше најмлађе суграђане“, поручио је председник Радослав Марјановић.

Цвети

Цвети су празник којим се обележава улазак Исуса Христа у свети град Јерусалим и последња недеља пред почетак Исусовог страдања, смрти и васкрсења. У Србији су Цвети и народни празник. На Цветну недељу 1815. војвода Милош Обреновић је подигао Други српски устанак у Такову.