ВИСОКА ДЕЛЕГАЦИЈА КИНЕСКИХ ГРАДОВА ЏЕНЂИАНГ, ДАНЈАНГ И ЂУРУНГ У ПОСЕТИ БЕОГРАДУ И ГРАДСКИМ ОПШТИНАМА СТАРИ ГРАД И НОВИ БЕОГРАД

Висока делегација кинеских градова предвођена градоначелницима Џенђианга Сју Шухаиом, Данјанга Сунг Феисијунгом и Ђурунга Шу Кеџиом, са сарадницима и представницима локалних привредника и туристичких компанија борави  у званичној, узвратној посети нашем главном граду и градским општинама Стари град и Нови Београд. Током вишедневне посете челници кинеских градова су се састали  са својим домаћинима, председницима градских општина Стари град Радославом Марјановићем и Нови Београд Бојаном Бованом, које су већ успоставиле сарадњу, Стари град са Дуђијангјаном, а Нови Београд са Џенђиангом, као и са чланом Привременог органа Града Београда Александром Мирковићем. 

У оквиру  „дипломатије градова“ гости и домаћини су разматрали пројекте и програме значајне за напредак сарадње Града Београда и градских општина у неколико области – од привреде, културе, туризма, спорта и других области од интереса за кинеске и српске градове и општине. Састанцима су присуствовали и председници београдских општина Палилуле, Мирослав Ивановић, Звездаре Владан Јеремић и Раковице Милош Симић, градских општина које су заинтересоване за успостављање сарадње са градовима у пријатељској НР Кини.

Радослав Марјановић, председник Градске општине  Стари град, данас је у свечаној сали Народног позоришта, након обиласка Београдске тврђаве и знаменитости Старог града, приредио пријем за кинеске пријатеље на коме су присуствовали  и председник староградске Скупштине  Душан Петрић, чланови Већа општине, управник Народног позоришта Светислав Гонцић, Јована  Мајсторовић из Привредне коморе Србије, као и званице са наше општине.

Присутне, градоначелнике из пријатељских градова Џенђианга, Данјанга и Ђурунга, као и чланове њихових делегација, поздравио је председник Радослав Марјановић.

„Захваљујући добрим и пријатељским односима председника Републике Србије Александра Вучића  и председника НР Кине Си Ђинпинга направљен је чврст и свеобухватан оквир за унапређење сарадње између српских и кинеских градова и општина у многим, не само привредним, областима. Велико ми је задовољство што смо у прилици да укажемо и узвратимо гостопримство нашим кинеским пријатељима, у сусрет предстојећој посети председника НР Кине Сиja  Србији, која најбоље говори о присној сарадњи наших земаља, градова и општина, на обострану корист наших народа“, рекао је председник  Марјановић и подсетио присутне да је прошле године наша делегација боравила у Кини и да је том приликом потписан протокол о успостављању пријатељске сарадње између општине Стари град и града Дуђиангјанга, из провинције Сечуан.

„Поштовани пријатељи надамо се да се у Старом граду, Београду и Србији осећате као у својој кући“, поручио је гостима председник Радослав Марјановић.

Високој делегацији кинеских градова је у име Града Београда добродошлицу пожелео члан Привременог органа Града Београда Александар Мирковић, који је нагласио да се током два боравка у Кини уверио у пријатељство и блискост наших народа.

„Однос председника наших држава је темељ за све оно што радимо, проширујући сарадњу на локалном нивоу. Наше земље дели велика географска удаљеност, али њу бришу и зближавају нас искрени, пријатељски и односи међусобног поштовања и уважавања“, поручио је Александар Митровић.

Градоначелник Џенђианга Сју Шухаи је истакао да је први пут у Србији и Београду и да се осећа као да је дошао у своју породицу.

„То су моје личне емоције. Обишао сам данас Нови Београд и Стари град, видео насмејане грађане, осетио прави дух вашег града. Мој пар очију, како кажемо у Кини, је мали за све оно што сам видео, доживео и осетио. Хвала вам. Србија је једна лепа, поносна, мистична и света земља која се након свих недаћа поносно уздигла и развија се. И ми смо имали слична искуства, опстали смо и економски смо се развили што и вама желимо у будућности. Желимо да још компанија из нашег града дође у Србију, Нови Београд и Стари град, да овде инвестираjу и отварају нова радна места јер се Србија економски најбрже развија на Балкану. Нека наше челично пријатељство живи барем десет хиљада година“, поручио је  градоначелник Џенђианга Сју Шухаи, уз аплауз присутних.

Делегација кинеских градова је током боравка, поред бројних званичних састанака, имала прилику да се упозна са културно-историјском баштином Београда, као и са туристичким потенцијалима и понудом нашег главног града и општине Стари град, коју из године у годину и у све већем броју посећују бројни грађани НР Кине. Гости су посебно интересовање исказали за посету Београдској тврђави, Кнез Михаиловој, крстарење Дунавом и Савом, као и за обилазак Косанчићевог венца, Скадарлије и старог урбаног језгра београдске вароши.

Подсећамо да је општина Стари град захваљујући овој сарадњи недавно организовала и подржала сусрет између Београдског универзитета и кинеске компаније „Shandong Hi speed” („Шандонг Хајспид”), која, поред инфраструктурних пројеката у нашој земљи, гради и подземну гаражу у Влајковићевој улици.