ПОВОДОМ ДАНА ОПШТИНЕ И СЛАВЕ ЦВЕТИ ОДРЖАНА СВЕЧАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ: ДОДЕЉЕНЕ ЗАХВАЛНИЦЕ УСТАНОВАМА И ПОЈЕДИНЦИМА ЗА ДОПРИНОС РАЗВОЈУ И АФИРМАЦИЈИ ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ СТАРИ ГРАД

Свечана седница Скупштине градске општине Стари град, поводом Дана општине и славе Цвети,  одржана је данас, 26. априла у великој општинској сали. На седници су проглашени лауреати, појединци и установе, добитници „Захвалнице градске општине“ за допринос развоју и афирмацији нашег Старог града.

Свечана седница је отворена државном химном „Боже правде“ и  песмом „Серенада Београду“, које је извео ђачки хор ОШ „Краљ Петар Први”.

Председник Скупштине ГО Стари град Душан Петрић је поздравио и пожелео добродошлицу свим присутним гостима – представцима  дипломатског кора, члановима делегације братских општина Јермасоја из Лимасола са Кипра, Котора и Херцег Новог, ректорима београдског и универзитета уметности, председницима градских општина, општинских институција и установа, награђеним лауреатима, одборницима Скупштине градске општине, руководству, као и запосленима у општинској управи.

Председник Градске општине Стари град Радослав Марјановић се у свом поздравном говору захвалио свим присутним званицама и партнерима, удружењима и појединцима који су допринели да „Стари град буде најбоље место за живот свих наших грађана“.

„Окупили смо се данас да искажемо љубав према нашем Старом граду. Преузимајући одговорност за рад општине пре четири године поставили смо три стуба наше локалне политике. Обновили смо покидане везе и успоставили системску сарадњу са свим држаним и градским институцијама, као и са свим установама и институцијама, удружењима грађана и појединцима са Старог града. Прва смо општина која је увела дигиталну писарницу како би наши грађани могли да прате ток својих предмета. Покренули смо инфраструктурне пројекте попут „Линијског парка“, реконструкцију Трга Николе Пашића, изградњу подземне гараже у Влајковићевој, обновили школе и вртиће. Помогли смо 803 староградске стамбене заједнице кроз програм „Стари град мисли на зграде“. Вратићемо и стари-нови сјај и њиховим  фасадама. Финансијски смо консолидовали општински буџет и вратили бројна дуговања повериоцима. Наша локална политика је брига о свим суграђанима, од најмлађих до сениора. У оквиру програма „Стари град мисли на тебе“ преко 10 хиљада Старограђана користи бесплатне програме, путем општинског Услужног центра. Све ово што радимо, радимо због грађана Старог града, према свим грађанима смо се подједнако понашали и борили се подједнако, зато што волимо Стари град, волимо наш Београд . И зато ћемо се данас захвалити свима који су допринели да Стари град буде најбоље место за живот  у нашем граду“, поручио је је председник Радослав Марјановић и уз честитке заслужним установама и суграђанима изразио наду да ће сваке године бити све више оних који ће бити награђивани.

Захвалницом староградске општине за допринос развоју и афирмацији  Старог града и за дугогодишњу, успешну сарадњу награђени су Полицијска станица „Стари град“, Градски центар за социјални рад „Стари град“ и Музеј града Београда, а Дом здравља „Стари град“ и за успешно реализован пројекат „Кућица здравља“.

Француски институт је добио општинску захвалницу за промоцију српско-француског пријатељства, Амбасада Краљевине Холандије за пројекат „Изузетне жене Србије“, УНДП за подршку и успешну реализацију пројекта „Зелени кров“  ОШ „Дринка Павловић”, као и Центар за маме, за пројекат „МАМА СОС“.

Захвалицама су награђени Игор Станковић, директор МТС дворане, за помоћ у реализацији манифестација од значаја за ГО Стари град, Позоришни фестивал „Театријум“ за сарадњу на пољу драмских уметности, као и наша позната новинарка Љиљана Смајловић и Божидар Маљковић, један од најуспешнијих српских и европских кошаркашких тренера и председник Олимпијског комитета Србије. 

Старограђанин, Дорћолац Миодраг Мића Совтић захвалницу општине Стари град је заслужио ентузијазмом и  дугогодишњим несебичним радом на развоју спорта, посебно међу младим нараштајима на Старом граду. Директорка престижне  Математичке гимназије   Мирјана Катић награђена је за развој образовања, као и за бројне медаље и признања које су ученици ове гимназије, најбољи „амбасадори знања наше земље” освајали и освајају на међународним, регионалним и домаћим такмичењима и олимпијадама знања.Научни саветник Института за мултидисциплинарна истраживања Универзитета у Београду др Иван Спасојевић је награђен као аутор јединственог пројекта „Течно дрво“, Горан Чпајак, декан Факултета примењених уметности у Београду за сарадњу са УК „Пароброд”, Оливера Вучковић, директорка Завoда  за заштиту споменика културе града Београда, Мирослав Предојевић из „Фото савеза Србије“ за успешан пројекат „Лепота старења”,  а Ђорђе Павловић, за прегалаштво и допринос, данас традиционалној и незаобилазној општинској манифестацији „Јевремова-улица сусрета“.Весна Зечевић из Предшколске установе „Дечији дани“ награђана је за изузетан допринос у развоју дечије исхране, а њене колегинице Смиља Пузовић за исказану љубав коју је пружила малишанима, као и васпитачица у пензији Снежана Стојадиновић, која је 44 године радила без дана боловања и била изузетно омиљена код деце, родитеља и колектива, који ју је једногласно предложио за општинску захвалницу.

Силвани Павловић, директорки ОШ „Драган Ковачевић“ староградска општина се захвалила  за стручни допринос у раду са децом, као и бившем директору ОШ „Краљ Петар Први“ Младену Стевановићу, а Удружењу „Живимо заједно” за несебичну помоћ и програме оснаживања особа са сметњама у развоју. Председник Удружење српских књижевника у отаџбини и расејању – УСКОР Бранко Станковић награђен је за неговање наше културе и традиције, као и Иван Стратимировић,  председник Савеза потомака ратника Србије 1912-1920 Стари град „Мајор Драгутин Гавриловић”, које несебично чува традицију ослободилачких ратова и одбране Београда.

Захвалнице су добили за сарадњу у програму „Стари град мисли на зграде“ професионални управник Милан Караџић и Ивана Сеферевић, управница стамбене заједнице из Браћа Барух 2, Општинска организација Црвеног крста „Стари град“, дугогодишњи општински партнер Волонтерског сервиса, Сениор центра и програма „Стари град мисли на тебе“, захавлницу је добила  и за „немерљиву помоћ суграђанима током пандемије Ковид-а и акције имунизације Старограђана”.За дугогодишњу сарадњу и подршку раду општинском Сениор центру захвалницама су награђени Слађана Плавшић, председница Општинског удружења пензионера „Стари град“, Душан Максимовић, челник Београдског покрета трећег доба „Дорћолијада” – Стари град, Снежана Шантић,  председница Удружење пензионера Стари град, која је узватила захвалницом староградских пензионера председнику Марјановићу, као и Удружење „Комшије иза ћошка”,

Удружење „Две моје златне руке” награђено је за неговање, промоцију и очување старих заната, а једна од најпознатијих и најстаријих занатских радњи у Београду – Берберница „Трифунел“, за 90 година непрекидног рада.

Захвалнице су добили и бивши  општински службеници, данас пензионери, Ристо Рацо и Небојша Стефановић, за њихов предан и посвећен рад у Управи ГО Стари град.

Поводом свечане седнице Скупштине градске општине Стари град у холу,  испред велике сале, приређена је пригодна изложба радова староградских сениора „Зоран Арт Академије академије“, двомесечне школе сликања, која је један од бројних бесплатних програма за Старограђане општинског Сениор центра.

На Цвети, у недељу, 28. априла, на Дан и славу општине Стари град сечење славског колача ће се обавити након литургије, у Саборној цркви, а за 11. мај је заказана  традиционална општинска манифестација „Јевремова улица сусрета“.

Видео прилог са Свечане седнице погледајте ОВДЕ