ЗА ЧАСНИ КРСТ НА ДОРЋОЛУ ПЛИВАЛО 80 ГРАЂАНА – ПРВИ ДОПЛИВАО НИКОЛА ЛОВРЕН

У хладну воду Дунава, на температури од -1 степен, уз ветар, данас је на Дорћолу за часни крст пливало око 80 најхрабријих грађана, међу којима је била и једна девојка.

Такмичење је почело нешто после 12 сати код СРПЦ „Милан Гале Мушкатировић“, а до крста је први допливао Никола Ловрен, деветнаестогодишњак из Новог Сада.

– Међу најхрабријима је била и једна девојка Верица Поповић. Најмлађи такмичар који је пливао за крст има 15 година, а најстарији је Зоран Анђић – Анђело из Београда, који има 61 годину. За часни крст пливали су момци из „Свебора”, који се активно баве српским вештинама борења, припадници полиције и војске, студенти, али и грађани за које је ово пливање било велика искушење и част- рекао је члан Већа општине Стари град Петар Бојовић, који је прошле године и сам пливао на Богојављење.

– Скок у ледену реку пун је симболике коју са собом носи празник Богојављење. Могу да кажем да је то једно искуство које вреди доживети. Општина Стари град ,заједно са Свебор савезом Србије, учествује у организацији традиционалног Богојављенског такмичења у пливању. Стари град се труди да подржи овакве догађаје, који симболизују праве вредности у друштву, а то су вера, храброст, част, солидарност и српска традиција. Неговање оваквих вредности је пут за спасење Србије и нашег друштва – рекао је Бојовић.

Пре самог пливања за крст, одржана је литургија у Цркви Ружица.