“УЛИЦА ОТВОРЕНОГ СРЦА” ТАЧНО У ПОДНЕ У СВЕТОГОРСКОЈ УЛИЦИ

Првог дана Нове 2014. године тачно у подне на пјацети Атељеа 212 почиње програм Улице отвореног срца, кад ће из позоришта изаћи извођачи и почети карневалску шетњу и уз музику и игру покренути традиционалну манифестацију Београда, која је ове године у хуманитарном делу посвећена старим људима под слоганом “Стари нису ствари”! Организатори су на конференцији за новинаре позвали све Београђане, њихове госте и посетиоце Београда да дођу у Улицу отвореног срца и подрже манифестацију, која традиционално од 1989. главни град Србије чини јединственим. Програм ће се одржавати на три пункта, главни уметнички испред позоришта уи Светогорској, на хуманитарној бини испред општине Стари град и на музичкој позорници испред Радио Београда.

У хуманитарној акцији ове године скупља се новац за Покрет за бригу о старима 65+ и набавку апарата за телеасистенцију, помоћу којег су стара лица повезана са Инфо центром, који им по позиву шаље помоћ, која им може олакшати, али и спасити живот.

Куповином симболичних “крагни” и других сувенира на штанду Фонда Б92 сви могу донирати акцију “Стари нису ствари”.

У уметничком програму учествују глумци: Горица Поповић, Тања Бошковић, Раде Марјановић и многи други, дечји хор Чаролија и Леонтина, два дувачка оркестра, београдски улични свирачи, театар Мимарт, артисти Циркусфере на пунктовима дуж Македонске и Светогорске улице, а децу ће забављати кловнови, мађионичари Деда Мразови и Снежне виле…

На хуманитарном пункту наступаће Хор сениора, дечји хор ОШ Дринка Павловић и школе глуме Студио 1.

На бини испред Радио Београда ће бити мини концерти познатих поп и рок група и солиста, а наступиће плесне групе, имитатори, аниматори као и “Деда Мраз за одрасле”.

Председник општине организатора Стари град Дејан Ковачевић истакао је да та београдска општина подржава манифестацију, јер се њом повезују људи и шири свест о чињењу добра.

Он је истакао да је најважнија хумана димензија и да ће се испред општине прикупљати новогодишњи пакети за децу – играчке и слаткиши, због чега је важно да што више Београђана дође.

Директор Атељеа 212 Ивана Димић истакла је да манифестација за то градско позориште има изузетан значај и оценила да у каквим год временима и тешкоћама живимо можемо тог 1. јануара да учинимо нешто да се сви заједно добро осећамо.

Директор Туристичке организације Београда Миодраг Поповић истакао је такође да је тај дан за оптимизам, кад Београђани треба да покажу свој јединствени дух.

Глумац Светислав Гонцић оценио је да је време да Улица отвореног срца добије прави традиционални значај у духу српског народа, а нарочито у 2014. да кроз “бригу за старије мислимо на нашу децу”.

Координаторка Фонда Б92 Милица Жебељан изјавила је да је у прошлогодишњој Битки за породилишта прикупљено 10.000 евра и купљено 5 ЦТГ апарата породилиштима у Србији. Ове године акција је израз потребе да се скрене пажња на проблеме старијих људи, да покажемо да они нису терет, већ богатство за друштво, са својим искуством и да им узвратимо за оно што су они учинили за нас, рекла је она.

Домаћин хуманитарног ручка у Сропској кафани је Привредна комора Београда.

Улице отвореног срца имаће и општине: Чукарица, Сурчин, Обреновац, Раковица и село у Барајеву.