ОД ТАКОВСКЕ ДО ОПШТИНЕ СТАРИ ГРАД – УЛИЦА ОТВОРЕНОГ СРЦА ПОД СЛОГАНОМ „УВЕК БЕОГРАД“

Традиционална новогодишња манифестација „Улица отвореног срца“ свечано је отворена 1. јануара тачно у подне у Светогорској улици, испред Атељеа 212, под слоганом „Увек Београд“. Свечаност је почела наступом дечијег хора „Чаролија“, а присутне Београђане и госте главног града забављали су музичари, улични аниматори, мађионичари, жонглери и глумци.

Све присутне госте и пријатеље, комшије и суграђане поздравили су градоначелник Београда Зоран Радојичић, председник Скупштине Србије Ивица Дачић и директор Туристичке организације Београда Миодраг Поповић.

Градоначелник Београда Зоран Радојичић честитао је Београђанима нову годину пожелевши више забаве а мање страха од короне и позвао их да у овој години од срца помогну онима којима је помоћ најпотребнија. Он је изразио огромно задовољство што напредују радови на изградњи клинике Тиршова 2, а да су симболи „Улице отореног срца“ – доктори кловнови велика подршка малишанима који се налазе на лечењу на Универзитетској дечијој клиници у Тиршовој.

„„Улица отвореног срца“ је спој хуманости и уметности, манифестација која је одавно превазишла оквире Београда и постала препознатљив бренд који промовише најхуманије вредности нашег главног града и његову отвореност. Знам колико се деца у Тиршовој радују када виде кловнове и зато позивам све госте који су у могућности да купе по један црвени нос и на тај начин подрже пројекат „Доктори кловнови““, рекао је на свечаном отварању градоначелник Зоран Радојичић.

Пројекат Доктори кловнови покренула је 2003. године организација „The Brdge of Life” (Мост живота), а званично га је одобрило и препоручило Министарство здравља Србије.

Испред зграде општине Стари град, у Македонској улици, на дечијој сцени одржан је програм за најмлађе где је изведена представа Луткарског позоришта „Пинокио“, а наступили су и чланови пантомимичарске трупе „Мимарт“, мађионичар, ди-џеј „Беге Фанк“,  дувачки оркестар и оркестар уличних свирача.

У оквиру главног програма, испред зграде Атељеа 212, приређени су различити концерти где су наступили Душан Свилар, Ђорђе Крећа, Антоније Тубић, као и студенти Факултета музичких уметности из Београда који су извели нумере из Дизнијевих цртаних филмова.

Манифестација „Улица отвореног срца“ настала је пре пола века у „Српској кафани“ када су глумци Атељеа 212 мењали улоге са келнерима и првог дана Нове године служили госте. Из овог несвакидашењег дружења настао је празник Београда који повезује културу и привреду, радост, чаролију и хуманост. Од 1988. године званично је ушла у календар најзначајнијих манифестација града Београда, кроз коју прође преко 100.000 људи.

Организатори манифестације су Град Београд, Туристичка организација Београда, Градска општина Стари град, Позориште Атеље 212, у сарадњи са ЈКП „Градске пијаце“.