ТАКТИЛНА МЕТАЛНА ГАЗИШТА ЗА СЛЕПЕ НА АУТОБУСКИМ СТАНИЦАМА У ЦЕНТРУ

Испред општине Стари град, данас су званично представљена тактилна метална газишта за слепе и слабовиде особе на аутобуским станицама. Ово ће помоћи слепим и слабовидим у њиховој лакшој оријентацији у простору и коришћењу линија градског превоза. Овом догађају присуствовали су Мирјана Божидаревић, председница општине, Ристо Рацо и Слободан Бода Петровић, чланови Већа општине, Снежана Благојевић, из предузећа „Алтеа“ Горан Пећанац, из Савеза слепих, Љубисав Гицић , телефониста који је већ 35 година запослен у општини, Јулијана Мишко будући општински правни саветник за слепе, гости из НВО, представници медија…

Мирјана Божидаревић се захвалила Слободану Боди Петровићу на чију иницијативу су постављена ова газишта.

– Постављањем система за наглуве и особе са оштећеним слухом, тактилних табли за слепе уз рампу и приступачност свих општинских служби тешко покретљивим особама у инвалидским колицима, Градска општина Стари град у потпуности спроводи Закон о спречавању дискриминације особа са инвалидитетом и препоруке Европске уније, да сваки простор који је отворен за јавност мора бити приступачан и особама са посебним потребама. са посебним потребама:

Горан Пећанац и Љубисав Гицић су пренели позитивна искуства током испробавања ових газишта на аутобуској станици испред општине,

Посетимо, Градска општина Стари град“ недавно је, по пројекту Удружења грађана „Алета“, поставила тактилна метална газишта за слепе и слабовиде особе на две аутобуске станице градског превоза у централној зони града и то: у Македонској улици, на аутобуској и тролеjбуској станици код зграде ГО Стари град и код „Политике“.

Тактилна газишта се раде на основу светских искустава а њихова функција је и да слабовиде и слепе особе усмеравају, упозоравају и обавештавају о променама у кретању и упозоре на евентуална опасностима од саобраћаја. „Алтеа“ је при развоју елемената тзв. „тактилних вођица“ и у реализацији пројекта консултовала стручњаке из ове области – тифлопедагоге, инструкторе оријентације и кретања који се баве свим сегментима оспособљавања слепих и слабовидних особа за сигурно и самостално кретање уз помоћ дугог белог штапа. Тактилне вођице су дизајниране да се потпуно уклапају у околину. Елементи тактилних површина удовољавају свим траженим спецификацијама из правилника о осигурању приступачности грађевина особама с инвалидитетом. Основне карактеристике тактилних газишта су: издигнутост су од површине максимално до 7 мм; оне не отежавају кретање инвалидских колица; препознатљиве су на додир стопала или штапа; не задржавају воду, снег ни прљавштину; лако се чисте и одржавају. Елементи тактилних површина, вођица и чеп, израђени су појединачно и појединачно се уграђују, што даје низ додатних предност.

Чим временски услови то дозволе још два оваква тактилна газишта ће бити постављена на Тргу Републике, на стајалиштима аутобуске линије 24.