СПОМЕН ПЛОЧА У ЧАСТ МИЛАНА KAШАНИНА

Градска општина Стари град, Министарство културе и „Вечерње новости“, уз медијску подршку „Студија Б“, настављају акцију „Вратити дуг писцима“. У Хиландарској улици број 30, данас је откривена 18. по реду спомен плоча на Старом граду, овај пут у част Милана Kaшанина, књижевника и историчара уметности, једног од водећих српских приповедача између два светска рата, човека који је довео европске вредности у Србију и исто тако је представљао Европи кроз дела наше уметничке традиције.

Откривању спомен плоче су између осталих присуствовали и чланови Кашанинове породице, неки од њих су дошли из иностранства поводом овог догађаја, као и министар културе Предраг Марковић, академик Владета Јеротић, председница ГО Стари град Мирјана Божидаревић и чланови Већа ГО Стари град Зоран Млађеновић и Ристо Рацо.

-Општина Стари град је привилегована у сваком погледу, посебно у погледу истакнутих појединаца који су живели и радили на њој. Један од њих је и господин Милан Кашанин, историчар уметности и писац, који је много допринео нашој култури. Велико ми је задовољство да Општина Стари град може да подржи овај пројекат и врло радо учествује у њему- овим се речима председница Мирјана Божидаревић обратила присутнима који су се окупили испред зграде у којој је некада живео Кашанин, један од представника интелектуалне елите свог времена.

Општина Стари град ће наставити да учествује у акцији „Вратимо дуг писцима“ у којој су спомен плоче на Старом граду добиле личности које су обележиле једну епоху у Београду и Србији – Меша Селимовић, Скендер Куленовић, Душан Матић, Александар Вучо, Слободан Селенић, Мића Поповић, Антоније Исаковић, Милош Ђурић, Милован Ђилас, Живојин Жика Павловић, Глигорије Возаревић и сада, Милан Кашанин.