САРАДЊА СТАРОГ ГРАДА И УЛМА У НЕМАЧКОЈ

Представници „Националне фондација за хуману старост др Лаза Лазаревић“ и челници општине Стари град примили су јуче у просторијама општине,госте из града Улма Немачкој из Центра за опште научно образовање одраслих, на челу са академиком, госпођом, Кармен Штаделхофер. Том приликом разговарано је о сарадњи Старог града и Улма, у оквиру Мреже подунавских земаља а представљен је и „Пројекат староградских заједница“. Присутне су на почетку поздравили Дејан Ковачевић, председник ГО Стари град и Симеон Бабић, председник Фондације.

– Наша је искрена жеља да са Улмом, родним градом Алберта Ајнштајна, уз вашу помоћ успоставимо трајну сарадњу у обостраном интересу- рекао је Дејан Стефановић, заменик председника општине и истакао „Староградски модел хумане и социјално одговорне локалне заједнице“.

– Стари град је традицијом богата општина која не гледа само назад него гледа и напред. Нас повезује не само Дунав него и демографске промене код становништва. Тако наше две општине имају све већи број старих људи морамо да пронађемо начине на како да их активно укључимо у јавни живот. То је важно из личних, хуманих, али и здравствених разлога, зато што је доказано да се активни људи не обољевају често. Такође, значајно је и искористити компетенције старих људи. Драго нам је да је општина Стари град препознала потенцијале старих људи- навела је Кармен Штаделхофер.

У дискусији која је уследила говорио је Душан Максимовић, из Савеза пензионера Стари град.