САЈАМ СРЕДЊИХ ШКОЛА У ОПШТИНИ СТАРИ ГРАД

У организацији Канцеларије за младе Градске општине Стари у свечаном холу општине, у Македонској 42, данас је одржан сајам средњих школа са територије општине.

Осмацима основних школа представиле су се средње школе, а осим државних, на сајму су учествовале и приватне средње школе са наше општине, које такође пружају бројне образовне профиле. На сваком штанду сачекали су их професори и ученици који су им практично објаснили шта их чека у наредном периоду школовања.

– При одабиру средње школе најважнији је разговор са родитељима, јер деца у том узрасту још увек нису добро оријентисана коју би школу уписала. Деца не знају разлог због којег бирају одређену школу и то је проблем, поготово што их све у будућности чека државна матура, што је једна озбиљна ствар – каже Љиљана Ристић, директорка приватне гимназије „Милена Павловић Барили”, која осим општег, има још два смера – филолошки и информационе технологије.

Као разлоге за неадеквативни одабир средње школе, Љиљана Ристић наводи недовољно информисање о постојећем школском систему и шта све он нуди. Како каже, предност приватних средњих школа је упознавање деце са личним способностима и потенцијалима за стицање и примену знања, што је у тој приватној гимназији резултирало уписивањем седамдесет одсто матураната на буџет на жељеним факултетима.

– Са друге стране, у приватним гимназијама се веома ради и на стицању знања из страних језика, што је довело до тога да су бројни ученици из наше школе уписивали факултете у инострантву, јер су се цене школарина наших државних факултета готово изједначиле са ценама школарина у инострантву – каже Љиљана Ристић.

На сајму су учествовале Прва београдска гимназија, Трговачка школа, ЕТШ „Стари град”, „Дрво арт”, Балетска школа „Лујо Давичо”, Прва економска школа, Рачунарска гимназија, Медицинска школа „Свети Василије Острошки”, Средња школа за економију, право и администрацију, Средња школа „Доситеј”, Средња стручна школа за угоститељство, туризам и економију и гимназија „Милена Павловић Барили”.

Цене школарина у приватним школама крећу се од хиљаду до три и по хиљаде евра, а у свакој школи укупну цену могуће је платити од десет до дванаест месечних рата. Број поена које ученици носе са мале матуре у приватним школама није релевантан, а пријаве почињу од почетка маја месеца, када је могуће остварити и одређене попусте.

Представљање средњих школа Канцеларија за младе организује у склопу програма бесплатних припрема за полагање мале матуре.