ОДРЖИВИ РАЗВОЈ ЗА БОЉИ И ЕФИКАСНИЈИ СТАРИ ГРАД

Презентација „Стратегије одрживог развоја општине Стари град“ и „Катастра загађивача на територији општине Стари град“данас је одржана у свечаној сали општине. У њиховој изради учествовао је тим професора Универзитета у Београду са Шумарског факултета и Института за архитектуру и урбанизам Србије (ИАУС), којим је руководио проф. др Ратко Ристић. Скуп је отворила Мирјана Божидаревић, председница ГО Стари град, а поред аутора, присуствовали су и Дејан Ковачевић, начелник Управе општине, чланови Већа општине, гости из градских општина, града Београда, ЕПС-а, Сталне Конференције градова и општина, и многи други.

Градска општина Стари град je, у складу са савременим тенденцијама друштвеног развоја и стварањем амбијента за предстојеће европске интеграције, приступила изради неопходних стратешких докумената којима су формулисање смерница за одрживе развојне активности у периоду од наредних десетак година (до 2020. године), а имају за циљ смањење загађивача, развој урбаног туризма и презентацију културног наслеђа на једној од најзначајнијих општина у Србији.

– Ово су полазни документи на основу којих ћемо у времену које долази направити акционе планове по областима и потрудити се да Стари град још више унапредимо, да га условно речено очистимо, јер катастар загађивача показује да имамо пуно посла. Значај стратегије је велики, јер хтели смо да то буде један свеобухватан документ и без тога ми не можемо да конкуришемо код Европске Уније за програме и пројекте, па чак ни кредите које бисмо евентуално узели да бисмо унапредили општину Стари град и да бисмо учинили живот нашим суграђанима што квалитетнијим и бољим. Истакла бих две области које су јако важне у стратегији, а то је енергетска ефикасност и заштита животне средине. Постоје наравно и други друштвено економски и културни, туристички аспекти стратегије, али мислим да ћемо овоме посветити највећу пажњу, као и економском развоју општине. Желим да се захвалим члану Већа Милану Мајсторовићу, који је иницирао и руководио израдом ових стратешких докумената – рекла је Мирјана Божидаревић, председница ГО Стари град.

Ратко Ристић је рекао да ови стратешка документи обухватају целокупан привредни, економски, културни, туристички и природни потенцијал општине Стари град.

– Сагледавају се сви ти потенцијали врло детаљно, прави се пресек стања и дефинишу се неке визије будућег развоја, како би општина имала основу и базни документ на основу кога би по секторима после могла да артикулише оптималне обимне активности и начине на које ће се то континуирати. Један од врло важних сегмената израде ових документа било је одређивање неких критичних тачака, пошто је ово централна општина, која представља фигуративно речено капију Србије. Налази се у самом срцу административног дела Београда у коме су готово све најважније државне институције. Потребно је да се са те стране имиџ општине Стари град унапреди до најбољег могућег нивоа – додао је Ристић.