ОД СУТРА „ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ” У БЕОГРАДУ

Туристичко-културна манифестација „Дани европске баштине” биће обележена у Београду од 11. до 19. септембра, као део великог европског и националног програма у Србији. На њој се од 2002. године сваког септембра представља заједничка баштина европских народа, разноликост култура, традиције и обичајa.

Ове године, под слоганом „Open doors – open minds” и „25 years – 50 states”, обележава се и четврт века од настанка идеје и потребе за бољим упознавањем јавности са културним наслеђем. Идеју је конкретизовао Савет Европе пројектом „Отворени дани културних споменика”, који је реализован у Француској 1984. године, с циљем да споменици културе буду доступни широј јавности, а касније и да се становници старог континента међусобно зближавају.

Када је реч о програму у српској престоници, он ће традиционално бити организован на читавој територији града, тако да ће посетиоци моћи да уживају у обиласку значајних историјских здања, разгледању изложби, филмским пројекцијама и музичким представама.

За организоване посете отварају се врата дворског комплекса, Дома Народне скупштине Србије, Владе Србије, Старог и Новог двора, Народне банке Србије, Француске амбасаде и других здања. Биће представљене и куће – споменици културе: Дом Јеврема Грујића, као и кућа породице Вељковић.

Музеји, центри за културу, библиотеке и друге установе културе припремају изложбе, тематске програме, предавања, радионице, филмске пројекције, музичке и музичко-сценске програме и прилагођавају своје радно време за што већи број посета. Биће организовано и разгледање амбијенталних целина са туристичким водичима.

Као и сваке године биће презентовани и програми за младе, радионице и позоришне представе. Један број програма биће доступан особама са инвалидитетом или посебно припремљен за њих.

Манифестација доприноси промоцији наслеђа и обогаћивању туристичке понуде Београда, подстицању локалног економског развоја, позиционирању Београда у области културног туризма и допунском запошљавању туристичких водича и других радника у области културе и туризма.

Информације о конкретним програмима доступне су на сајту града Београда www.beograd.rs и Туристичке организације Београда www.tob.co.rs и у Туристичко-информативним центрима Туристичке организације Београда, Кнез Михаилова 6, тел. 3281-859.