МАНИФЕСТАЦИЈА „НОЋ МУЗЕЈА” 15. МАЈА НА ВИШЕ ОД 70 ЛОКАЦИЈА У ГРАДУ

Манифестација „Ноћ музеја” и ове године, седми пут, припрема велики културни спектакл који ће попалити светла и оживети неке заборављене просторе на више од 70 локација у граду. Уметничко-продукцијска група Ноћ музеја 15. маја, од 18 сати до 2 часа, у Београду отвара врата музеја, галерија и изложбених простора груписаних у седам градских зона.

Програм манифестације распоређен је у седам зона, а посетиоци ће моћи да се подсете, али и да сазнају нове ствари из домена савремене уметности, сликарства, историје, моде, филма, архитектуре, музике.

У Етнографском музеју сазнаће како су изгледале дечје играчке, чиме су се играле девојчице, а чиме дечаци, од 19. века до данашњих дана; како су се играла деца са села, а како деца из града, од чега су прављене играчке, како су се облачиле и где су становале.

У Музеју науке и технике посетиоци ће премијерно моћи да виде нову сталну поставку коју чини 25 збирки са више од 700 експоната, докумената и фотографија, као и пројекат реконструкције музеја. У Олимпијском музеју посетиоце ће дочекати врхунски домаћи спортисти, а најхрабрији ће имати шансу да уђу у окршај са светском шампионком у џудоу, да флексибилност тела провере са вицешампионком света у фитнесу. Видеће медаље са првих обновљених Олимпијских игара, рекет Милоша Црњанског, штафетну палицу најбрже „беле” штафете на свету и још много тога….

У галерији Историјског музеја Србије посетиоци ће видети како су се током година развијале и мењале касице у којима се чувала уштеђевина. На другој локацији, у Конаку кнеза Милоша, сазнаће све о тетовирању, како је настало и развијало се, а све како би посетиоцима представили историјат и еволуцију тетовирања од праисторије, преко Маора и Новог Зеланда, Јапана, Африке, преко Европе до савремене Србије. Како би угођај био комплетан, моћи ће уживо да посматрају процес тетовирања.

Манифестацији се по први пут придружио и Медија центар „Одбрана” (Дом војске), који располаже збирком са више од 1.500 уметничких дела свих генерација наших познатих сликара али и иностраних стваралаца. Програм у Војном музеју традиционално ће стартовати звуком фанфара, а после седам година посетиоци ће поново моћи да виде део сталне поставке која се односи на Други светски рат. Само за „Ноћ музеја” по први пут биће изложена и машина за шифровање „Енигма”, као и сабља човека који је бомбардовао Београд 1941. године.

У Дворском комплексу премијерно ће за посетиоце бити отворен један од омиљених краљичиних објеката – данас познатији као Сламната кућа. Завирите у интимни живот краљице Марије Карађорђевић, у њен уметнички атеље и успомене из детињства.

Поставка Музеја историје Југославије сагледава положај жена у доба социјализма, како су се жене еманциповале, образовале, али и како су се бориле за своју самосталност. У оквиру музеја биће отворен и Стари музеј, као и Кућа цвећа.

За музички штимунг у баштама музеја и галерија биће задужени познати бендови и београдски ди-џејеви.

Током „Ноћи музеја” осмишљен је и програм за најмлађе који ће моћи да вежбају како се ваља маска у глини, да уђу у прави-правцати планетаријум и чују Доситејеву буквицу и да науче све о летењу змајем.

Покровитељ седме по реду „Ноћи музеја” у Београду је Скупштина града, а манифестацију је ове године подржало 48 градова, седам више у односу на прошлу годину када је кроз музеје и изложбене просторе продефиловало више од пола милиона посетилаца.