КОМУНАЛНИ СИСТЕМИ У БЕОГРАДУ СТАБИЛНИ

– После очишћеног првог, потребно је тежиште пребацити на други приоритет како не би дошло до залеђивања мањих улица. Поред одржавања улица, треба обићи све хале и балоне и упозорити власнике на редовно чишћење и потенцијалну опасност за посетиоце и пролазнике. Примећено је и да власници аутомобила злоупотребљавају неодношење, па још једном упозоравамо власнике да аутомобиле не смеју остављати на окретницама или стајалиштима за аутобусе. Због каснијег отапања велике количине снега, „Београдводе” морају имати прецизан распоред екипа, проверену исправност пумпи и црева, и план за поступање у случају најгорих сценарија, у случају поплава. Мора се такође и симулирати стање за могући смештај угрожених. У овом тренутку нема опасности, али ми морамо бити спремни за сваку могућност – рекао је Слободан Шолевић, заменик команданта Градског штаба за ванредне ситуације.

Дарко Главаш из „Чворишта” казао је да је на улицама 2.050 радника комуналних предузећа, ту је 100 војника Војске Србије, 170 волонтера градских општина и 190 волонтера Црвеног крста. Уз њих је и 800 задругара и око 200 машина. Данас ће ови радници радити на проширењу стајалишта, чишћењу тротоара и правцима према удаљенијим општинама.

Комунална полиција примила је 120 пријава за помоћ при доношењу лекова или за пружањем друге врсте помоћи, а две интервенције пребацивања болесника обављене су у сарадњи са МУП-ом. Комунални полицајци на улици помажу старијима приликом кретања улицама, а добра је сарадња и са инспекцијом и са градским Центром за социјални рад.

Драган Богосавац, начелник Управе саобраћајне полиције Београда, казао је да нема проблема у обављању саобраћаја и да су саобраћајнице проходне.
– Безбедност саобраћаја је на високом нивоу, у односу на претходне дане, возачи су опрезнији, али ми и даље апелујемо на опрезност како возача тако и пешака. На возаче апелујемо да буду посебно пажљиви током ноћи, када долази до леђења коловоза, а на пешаке да буду свесни да је зауставни пут возила по оваквим условима много дужи, те да обрате пажњу када прелазе саобраћајнице – рекао је Богосавац.

По речима мајора Радише Дедића, током преподнева је на терену и 100 припадника Војске Србије, који, подељени у две групе, чисте снег у Улици кнеза Милоша, око резиденцијалних и објеката Владе Србије, као и око КБЦ Србије.

Од јутрос, Управа за ванредне ситуације примила је више од 200 позива, екипе су обишле 53 локације, а интервенисано је на 27.

– Разлог за овако малу реализацију броја интервенција јесте то што је прилаз многим зградама онемогућен због паркираних возила или је приступ блокиран на неки други начин. Грађанима Барајева је обављено чишћење на две локације за приступ Хитној помоћи, а у Младеновцу смо екипи за хитну медицинску помоћ помогли да брже стигне до пацијента. Екипе Горске службе су и даље ангажоване и стављене на располагање Управи за ванредне ситуације – рекла је Сања Жугић Вуксановић, начелница Управе за ванредне ситуације у Београду.