КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ И КЊИГЕ НА ПОКЛОН ПЕНЗИОНЕРИМА СТАРОГ ГРАДА

У кући Ђуре Јакшића синоћ, 13. фебруара, одржано је књижевно вече посвећено пензионерима Старог града. Волонтери Старог града и издавачка кућа „Арте“ даривали су свим посетиоцима на поклон књиге песника који су на даскама куће једног од највећих српских песника рецитовали своју поезију и прозу. Дејан Ковачевић, председник општине, рекао је на почетку да општина Стари град увек жели да окупи људе око уметности, на изложбама, књижевним вечерима и концертима.

„Ми смо општина која води рачуна о грађанима у трећем добу и подржавамо сваку иницијативу за богатији живот пензионера. У том смислу, подржавам идеју уредника издавачке куће „Арте“ Миодрага Јакшића да заједно организујемо оваква дружења и у будућности“, рекао је председник Дејан Ковачевић. Он је упознао све присутне и о осталим пројектима општине Стари град, а који су покренути у циљу квалитетнијег живота најстаријих суграђана, а то су помоћ геронто домаћица, мајстора за кварове у кући, бесплатни термини на базенима „Милан Гале Мушкатировић“, излети до Тополе и Опленца, као и крстарење бродом у летњим месецима.

„Велико је задовољство за нас што смо ушли у партнерство са Градском општином Стари Град, на којој се налази и наша књижара-галерија, Удружењем пензионера и волонтерима Старог града и што смо заједнички приредили једно незаборавно вече нашим најстаријим суграђанима поклонивши им књиге и говорећи им поезију и прозу. Верујем да је ово само један леп почетак дуготрајне сарадње, а већ се нижу договори за нове планове између наше куће и наших нових партнера за наредни период“, рекао је Миодраг Мића Јакшић, главни и одговорни уредник издавачке куће „Арте“.

Речи у „Арте“ бојама

Иванка Вања Радмановић, модна креаторка и песникиња из Њујорка, добитница награде „Поет“, својим стиховима из збирке песама „Амарант или о бескрајној љубави“ задивила је све. Уз књигу поезије изашао је „це-де“ на којем песме читају глумци Лора Орловић и Жарко Лаушевић.

Уз звуке гитаре академског сликара Горана Радовановића, стихове из својих збирки казивали су и Гордана Влајић, уредница у издавачкој кући „Арте“, која је представила своју последњу збирку песама „Изложба речи“, Маријана Пилиповић са збирком песама „Међуречје“, као и коаутори књиге „Арте брате“ Миодраг Мића Јакшић и Владимир Благојевић. Одломке из збирке кратких прича „Позајмљене боје“ читала је млада списатељица Данијела Глишић.

У издању издавачке куће „Арте“ објављен је роман „Кожа“ Ангелине Петровић, који је ауторка представила публици прочитавши неколико делова уз исказан утисак о необичном дружењу са публиком Старог града.

„Дивно је вече када смо у прилици да размењујемо најдубље емоције. Моји романи говоре о људским врлинама и људском дну, о зрелости коју стичемо годинама. Због тога сам срећна што то могу да поделим са људима са толико животног искуства“, рекла је Ангелина Петровић, која је за три године објавила чак четири романа.

Утисци дивни, уживали смо!

Спонтани учесник књижевне вечери био је пензионер и песник Душан Топић. Као придружени члан „Арте“ групе, Душан је изрецитовао своју песму коју је посветио љубавима српских песника.

„За ово вече сам сазнао случајно, преко једне радио станице. Издавачка кућа „Арте“ је дошла на веома добру идеју. Књиге треба читати, јер ако се пишу да се не читају, онда је то Сизифов посао. Похвалио бих и општину да само тако настави и да овакве вечери не буду само једном па ко зна кад, него да заједно успоставимо један континуитет“, утисци су Душана Топића.

Две пријатељице Лела Димитријевић, чланица пензионерског друштва „Бранко Ћопић“, и Мира Милић из Удружења српских књижевника у отаџбини и расејању дошле су заједно на књижевно вече.

„Сматрам да је вече било јако лепо, али требало би мало више укључити пензионере, јер ово је било наше вече. Људи који су нам се представили били су дивни, уживала сам и предлажем да следеће дружење траје мало дуже“, рекла је Лела Димитријевић.

„Ово је изванредно! Било би лепо да се више пензионерских организација удружи у организовању оваквих сусрета, поготово што ми у нашим редовима имамо доста људи који пишу поезију и прозу, сликају, али нам је проблем простор где бисмо се окупљали. Заједно би могли више да урадимо“, рекла је Мира Милић, пензионерка и писац, председница Удружења српских књижевника у отаџбини и расејању.

„Арте“ књига, благодарна

Књижара-галерија „Арте“ се налази у тржном центру „Сити пасаж“ на Обилићевом венцу. У њеном оквиру, на истој адреси, ради и „Арте сцена на стакленом поду“ где се сваког уторка од 19 сати одржавају квалитетни књижевни и уметнички програми. Дугогодишњи рад издавачке куће дао је прошле, 2013. године, значајне резултате, па је само у овој области издаваштва објављено више од 50 књига. У организацији уметничке групе „Арте“ одржане су и многобројне колоније и нови уметнички сусрети, као што су радионица креативног писања на Пагу, фестивал „Море душа“ у Биограду на мору и фестивал песме и вина у Тополи. Најпосећенија сликарско-песничка колонија у организацији УГ „Арте“ свакако је колонија у Крчедину, коју сваке године посети више стотина домаћих и страних уметника, дипломата и љубитеља сликарства и књижевности.