КАНЦЕЛАРИЈА ЗА МЛАДЕ ОПШТИНЕ СТАРИ ГРАД: РАДИОНИЦА „ПРАВИЛНО ПОСТУПАЊЕ СА БЕБОМ” (BABY HANDLING)

Канцеларија за младе Градске општине Стари град организује радионицу „Baby handling” (Правилно поступање са бебом), намењену свим родитељима беба узраста до годину и по дана. Радионица ће се одржати у четвртак, 16. јануара, са почетком у 17, 30,  у Великој општинској сали (Македонска 42).

Заинтересованим родитељима све тајне правилног поступања за бебама откриће предавач дипл. физиотерапеут Снежана Миловић.

Радионица има за циљ подстицање нормалног сензорког развоја малишана и спречавања штетних утицаја фактора околине. Познато је да се већина родитеља плаши да ће при првим сусретима са бебом да нешто погрешно да ураде или да ће је повредити па раде само оно што је неопходно, хране је, купају и мењају пелене. Начин на који то раде уколико није исправан може негативно да утиче на бебин развој.
Зато је важно да благовремено буду упознати са поступцима који ће спречити формирање неправилних шема покрета као што је забацивање главе у назад, извијање трупа у мост што ће отежати или онемогућити покрете које беба треба самостално да направи, да подигне главу, окрене се са леђа на стомак, ослони се о подлактице и шаке када је на стомаку
Исправним узимањем, држањем, ношењем бебин мозак добија информације о адекватним положајима које тело заузима. Некада су разлике гледано споља мале али суштински веома значајне јер од њих зависи у ком правцу ће тећи развој моторике.
Према узрасту детета праћењем његовог сензомоторног развоја прилагођавамо и програм вежби. У првој години живота можемо да издвојимо четири периода:
– од рођења до три месеца: вежбе у овом периоду имају за циљ опуштање, посебно екстремитета који су дуго били у згрченом положају (кукови, стопала, шаке)
– од трећег до шестог месеца: активирање и јачање појединих група мишића (леђа, врата, стомака, руку, ногу)
– од шестог до деветог месеца: вежбе за све делове тела, припрема за пузање, учвршћивање седећег положаја и припрема за стојећи положај
– од деветог до дванаестог месеца: учвршћивање стојећег положаја и припрема за ход
Редослед појаве активности је исти код све деце, али време њиховог јављања није што зависи од индивидуалних разлика, спољашњих стимуланса којима је беба изложена, као и ангажовања родитеља.

Пријавите се ОВДЕ