„JЕВРЕМОВА УЛИЦА СУСРЕТА”: РАДОСТ ПРОЛЕЋНИХ СУСРЕТА И КОМШИЈСКОГ ДРУЖЕЊА У ЈЕДНОЈ ОД НАЈЛЕПШИХ СТАРОГРАДСКИХ УЛИЦА

Овогодишња „Јeврeмова улица сусрeта“, манифестација која слави пролеће и препознатљиви дух Старог града, одржана је  11. маја на добро познатој локацији испрeд Установe културe „Пароброд“, на углу једнe од најлепших дорћолских улица са Капетан Мишином.

Под слоганом „Хајде да се сретнемо“ Јевремова се ове мајске суботе претворила, уз више десетина излагача, у староградску „штрафту” опуштеног породичног, комшијског дружења и сусрета свих генерација Старограђана, Београђана и њихових гостију. Метаморфоза Јевремове у „улицу сусрета” почела је од раног јутра, званично тачно у подне.

Богат културно-забавни програм на платоу, главној бини испред и у самој УК „Пароброд“,  почео је у 10 сати са разноврсним садржајима за најмлађе – креативним радионицама, позоришним представама и наступом сјајне Бојане Вунтуришевић и дечјег „ДФ Хора“, да би тачно у 12,00 кренуо највеселији „Јевремов дефиле“ маскираних малишана и предшколаца из староградских вртића Предшколске установе „Дечји дани“.

Улицом је, уз сирену полицијског фиће, кренуо шарени караван  клинаца и клинцеза који су, уз своје родитеље и васпитаче, продефиловали костимирани у омиљене јунаке – у краљеве, принцезе, бетмене, супермене, добре виле, чаробнице и спајдермене… и још много ликова из популарних бајки и цртаћа.

Директорка стaроградске установе културе „Пароброд“ Марија Павловић обавестила је присутне да је ове године  у „Алеји заслужних Старограђана“ – омажу значајним историјским личностима из различитих области друштвеног живота, које су живеле и радиле на Старом граду, мозаик добила Бета Вукановић, српска сликарка епохе импресионизма, једна од оснивача Друштва српских уметника „Лада” (1904), а од 1958. године доживотна почасна председница овог друштва.

„Велику захвалност дугујемо нашем сараднику на пројекту, Факултету примењених уметности, који је и овога пута успешно израдио и поставио рад. Ауторке мозаика су студенткиње Каја Ђоковић и Сашка Васић, на мастер студијама Примењеног сликарства, у класи, менторке проф. Јелена Минић Мрђен. „Алеја значајних личности“ ће се допуњавати сваке године на манифестацији „Јевремова улици сусрета“ са по једним именом угледних Старограђана“,  поручила је Марија Павловић и заједно са Радославом Марјановићем, председником општине Стари град и Гораном Чпајком деканом Факултета примењених уметности присуствовала  свечаном откривању мозаика Бети Вукановић од стране самим ауторки.

„Манифестација је изузетна јер одајемо поштовање људима који су трајно задужили наш град у различитим областима свог деловања. Иницијатива је потекла од стране општине Стари град и УК „Пароброд“. Радо смо је прихватили јер је такође значајна и за уметнички и креативни рад наших студената“, рекао је декан Горан Чпајак и подсетио да је први мозаик прошле године посвећен Лепосави Белопавловић, сликарки и председници Друштва српских уметника „Лада“, Старограђанки из Јевремове 39.

Председник општине Радослав Марјановић је истакао да је пононосан на то што „Јевремова улица сусрета“ својим  квалитетним садржајем и програмом превазилази оквире наше општине.

„Присутан је велики број Старограђана, родитеља са децом, али и суграђана из других крајева града. Овогодишњу манифестацију краси сјајна, позитивна, породична и комшијска атмосфера. Програм је конципиран за све генерације и сваке године је све бољи и садржајнији“, изнео је своје утиске председник Радослав Марјановић.

За расположење посетилаца побринули су се истакнути музичари и извођачи. Једносатни концерт и прекрасни вокал Зoрје је одушевио присутне и подигао опуштену фешту у позитивне староградске вибрације. Новобеограђанку Татјану Угарковић затекли смо са трогодишњом ћерком Рином.

„Сјајна манифестација. Деца су слатка и баш је лепо организовано. Били смо и прошле године, јер нам је пријатељица са Старог града. Све похвале за програм и организацију. Уживамо!“, каже Ринина мама Татјана.

У поподневним сатима je наступила Анђелка Нинковић, са музиком из најпознатијих цртаћа, а потом су љубитељи џеза уживали у музицирању џезера „Row Hide“ бенда, који је уједно затворио музички програм овогодишње манифестације. Општина је у сарадњи са Амбасадом Бразила у „Јевремову улицу сусрета” и ове године унела мало бразилског шарма. Посетиоци су у једној од сала  „Пароброда“ могли да уживају у литератури и поези земље „самбе и фудбала“,  а малишани на мини фудбалском турниру у „Зони спорта“.

Такође, током целодневног програма суграђани су имали прилику да посете изложбе „Жене су фоткале жене“, ауторки Ана Марије Вартабедијан и Данице Максимовић, као и Музеја илузија, аутора Бранислава Радовановића, такође у УК „Пароброд“.

„Јевремов базар“ је, уз зоне рекреације и здравља, употпунио фестивалску, пролећну атмосферу на Старом граду са разноврсном понудом рукотворина, уметничких радова, домаћих производа, али и освежења, као и праве домаћинске „кафице разговора“.

„Јевремова – улица сусрета“ је постала баштина свих Старoграђана , а многобројне смо затекли, попут легенде југословенске и српске кошарке Зорана Моке Славнића.

„Кад видим пуно раздрагане деце и веселе родитеље на једном месту то је право задовољство и знак да је манифестација одлична“, нагласио је легендарни Мока, а његово мишљење дели и новинар у пензији „Вечерњих новости“ Зоран Миловић, који би као „ некадашњи уредник свом новинару рекао да посебну пажњу обрати на тај сегмент манифестације“.

„Редован сам посетилац Јевремове. Леп је дан, а посебно ме радују раздрагана и весела лица деце и родитеља, као и суграђана. Још једном се показује да је манифестација за добробит и радост свих Старограђана, који се и поред свих искушења која нас прате  у овим временима радују малим и лепих стварима, као што је уосталом и ова манифестација са одличним и садржајним програмом“, поручује Зоран Миловић, Старограђанин из Дечанске улице.

Покретач, организатор и покровитељ „Јевремове – улице сусрета“ је Градска општина Стари град.