ИНТЕРВЈУ ДЕЈАНА КОВАЧЕВИЋА „ВЕЧЕРЊИМ НОВОСТИМА“

Интервју са председником ГО Стари град Дејаном Ковачевићем
Вечерње Новости; 18.07.2012. године; рубрика: Београд, стр. 25; Аутор: М.Т. Ковачевић

ПРЕДСТАВЉАМО ПРЕДСЕДНИКЕ БЕОГРАДСКИХ ОПШТИНА: ДЕЈАН КОВАЧЕВИЋ, ПРВИ ЧОВЕК СТАРОГ ГРАДА

Вратићемо отету имовину

Подржавамо захтев за реституцију, желимо да исправимо неправду

Општина Стари град је јединствена, сложена локална средина, другачија од осталих општина у Србији, јер преузима много надлежности од других, пуним капацитетима помаже свим житељима и никад неће бити терет граду или држави, за „Новости“ прича Дејан Ковачевић, нови председник најстарије општине у престоници.

Ковачевић је у претходном мандату био начелник општинске управе, а према његовим речима, неће бити великих потреса, јер се наставља уходани систем који функционише већ 12 година.

Власт у Старом граду чине представници чак четири изборне листе, са преко више од 80 одсто мандата.

– Демократској странци су била потребна само два одборника да би имала апсолутну већину. Међутим, направили смо широку коалицију у којој поред нас учествују СПС-ПУПС, ЛДП и ДСС. Свако ко има добру идеју и жели да ради, добродошао је у овај тим.

Закон о реституцији највише ће се односити на објекте који су у Старом граду. Највећи део општинског пословног простора у том случају вратио би се старим власницима.

– Када се законски испуне сви услови, испоштоваћемо и подржати реституцију, а имовину вратити породицама којима је одузета. Некада давно учињена је велика неправда. Општина Стари град хоће и мора да буде позитиван пример.

Стари град је по структури становништва најстарија општина у Србији.

– Желимо да подигнемо стандард, да будемо атрактивна општина за младе парове. Годинама сваком новорођенчету дајемо 10. 000 динара. Све основе и средње школе имају видео-надзор и веома су безбедне. Трећацима поклањамо рачунаре, а пре тога пролазе кроз неопходно обучавање.

Просечан становник Старог града има преко 52 године, а више од трећине суграђана су пензионери. Какав ће однос бити према њима?

– Имамо геронто домаћице које свакодневно обилазе неколико стотина најугроженијих суграђана. Пензионери имају повлашћене карте за базен, а регресиране цене имају и за позоришта, биоскопе и друга културна дешавања. Клубовима за стара лица помажемо кроз организацију активности.

Како послују јавна предузећа „Пословни простор“, „Пароброд“ и „Милан Гале Мушкатировић“?

– Базен свакодневно посети више од 1. 000 особа, то је сада један од најмодернијих спортских центара у земљи. Пословни простор осећа удар економске кризе. Закупци имају смањену могућност плаћања, мада има и оних који добро послују али неће да плате. Што се тиче „Пароброда“, он је у потпуности испунио очекивања.

Теретни саобраћај је један од највећих проблема. Како га решити?

– Новим мостом Борча-Земун ослободиће се Дунавска улица од тешког саобраћаја. Пруга ће још неко време пресецати општину. Ипак, мирујући саобраћај је далеко озбиљније питање. Суочени смо са малим бројем паркинг места у највећем делу општине, а изградња нових гаража је изузетно сложен и скуп пројекат.