ГО СТAРИ ГРАД И ДРУШТВО “ДА ЖИВИМО ЗАЈЕДНО” ОРГАНИЗОВАЛИ ОДЛАЗАК У КУЛИНЕ

Поводом обележавања Светског дана менталног здравља – 10. октобра, Друштво за помоћ особама са посебним потребама „Живимо заједно“, уз помоћ ГО Стари град и аутопревозника „ Ласта“ организовало је бесплатан превоз и одлазак родитеља, најближе родбине и чланова Друштва у посету штићеницима Дома за смештај одраслих лица у Кулини, код Алексинца.
Дом је установа социјалне заштите, чија је основна делатност смештај одраслих ометених у менталном развоју, теже и тешке менталне ометености а у њему је данас 453 корисника.
– Многи од родитеља нису у могућности да посете најближе. Оваква путовања омогућавају заједничка дружења и указују на потребу да се не дозволи социјална искљученост особа са посебним потребама која су смештена у Дому. Целодневни боравак родитеља и пријатеља особама са сметњама у развоју много значи. Стручна јавност слаже се у оцени да је лечење уз што већу подршку родитеља и пријатеља и особа без сметњи важан фактор њиховог напретка, – каже Ристо Рацо, члан Већа ГО Стари град, који је јутрос испред зграде општине у Македонској 42 испатио на пут тридесетак родитеља са Старог града. Вођа пута је Дејан Козић, председник Друштва за помоћ особама са посебним потребама „Живимо заједно“ са Старог града.