ЕКОЛОШКЕ РАДИОНИЦЕ ЗА ПРВАКЕ

У Основној школи „Вук Караџић“ ученици првог разреда су данас заједно са својом учитељицом Радицом Ристић презеноваали компостирање отпада. У једном великом дрвеном сандуку сакупили су тек покошену траву, љуске од јајета, коре од воћа и поврћа. Ђубриво које ће добити разградњом ових материја искористиће на јесен јер је потребно шест месеци да се од отпада створи хумус. У оквиру еколошких радионица у току претходне године, једна од тема била је „Компостирање“ и тим поводом организован је семинар за учитеље и васпитаче у сарадњи са организацијом Пријатељи деце „Стари град“ о могућностима коришћења и вишеструкој користи биодеградибилног отпада. Значајно је напоменути да је општина Стари град прва општина која је почела са компостирањем у граду, у циљу едукације деце да „није ђубре све што бацамо“.

Градска општина Стари град и Савет за екологију СО Стари град организују већ десет година Еколошке радионице којима су обухваћени ученици других разреда староградских школа али и предшколци са Старог града. Ове године, радионице су организоване у сарадњи са Еко центром – центром за социо – еколошка истраживања на тему „Глобално загревање и промене изазване загађењем земље“.

“ Трудимо се да путем предавања упознамо најмлађе о значају заштите животне средине.Деца веома успешно усвајају програм и то се види кроз разне системе провере знања“, каже Славица Мусић, предавач из Еко центра.