“ЦВЕТНА ЈЕВРЕМОВА – УЛИЦА СУСРЕТА”

Општина Стари град, обележавајући славу и Дан Општине – Цвети, била је покровитељ манифестације “Јевремова – улица сусрета”, која се ове године одржава по први пут.

Организатори програма били су Центар за културу „Стари град“, Дом породице Павловић, Музеј Вука и Доситеја, Предшколска установа „Дечји дани“ и Основна школа „Михаило Петровић Алас“који су имали специјалне програме, који су привукли велики број грађана у ову лепу дорћолску улицу.
Уз звуке бубњева и фанфара, оркестра музичке школе „Станковић“ на углу Јевремове и Риге од Фере, уз присуство великог броја грађана, свечано је отворена „Јевремова – улица сусрета“.

Све присутне госте, пријатеље, становнике ове и суседних улица поздравили су Ана Даниловић, заменица председнице општине Стари град, Ристо Рацо, члан Општинског већа и Љубица Ристић Бељански из Културног центра “Стари град”.
Почев од Риге од Фере па све до Скадарлије, Старограђани, Дорћолци и Јевремовци могли су да уживају у шароликости многобројних дешавања. Једна од манифестација које је привукла пажњу јесте акција Савета за екологију Стари град чији чланови су делили цвеће. Оркестар Дома војске изводио је музику из прошлих времена, студенти Академије уметности рецитовали су поезију Ђуре Јакшића. Хор „Браћа Барух“ је имао свој наступ са јеврејским песмама. Деца испред вртића су цртала и играла. У Музеју позоришних уметности организована је промотивна продаја издања Музеја и изложба аутора Невенке Урбанове. У башти, иза Музеја Вука и Доситеја, одвијала се прича о згради, знаменитим станарима и гостима, важним догађајима. У дворишту Основне школе „Михаило Петровић Алас“ био је програм ученика од првог до осмог разреда. Реситал и сценски приказ личности и знаменитости Јевремове улице. Испред Центра за културу била је промоција нових уметничких и рекреативних програма за младе. Културни центар – Дом породице Павловић представио је књигу „Јевремова – улица наших предака“ Доброслава Бојка Павловића а испред Јевремове 39 свирали су ученици музичке школе „Славенски“ и „Вучковић“. Ту се негде нашао и лично “Бранислав Нушић” који је поздрављао посетиоце.

Један од манифестација које је привукла пажњу јесте акција Савета за екологију Стари град чији чланови су делили цвеће . Интересовање је било велико јер осим цвећа, грађани су добили мајице и торбе . Старограђанка Љиљана Удовичић са рукама пуним садница шарених петунија изразила је велико задовољство акцијама Савета и бригом коју општина показује за сређивање јавних, зелених површина. Поред штанда Савета за екологије, у организацији „Пријатељи деце Стари град“ своју радост предстојећим ускршњим празницима и ученици основних школа са Старог града исказали су својим ликовним радовима на теме “Ускршње јаје” и поезије „Драгана Лукића“
Највише пажње свих посетилаца привукла је парада олдтајмера. Поносни на лепоту својих љубимаца чланови “Друштва олдајмера” провозало је својих 29 “љубимаца” раличитих годишта производње. Најстарији је био мерцедес од 60 година а најмлађи “само” 30 година. Било је ту снимања , сликања, и наравно морао је неко од њих да понесе титулу најлепшег. Након гласања грађана, прво место освојио је шесдесетогодишњак олдтајмер марке порше са бројем 25, друго место освојило је “Тротер возило”, из популарне енглеске серије “Мућке” са бројем 27 а треће место припало је мерцедесу са са бројем 16. Манифестација је завршена око 15 сати музичком шетњом групе “Ренесанс”, која је подсетила на некадашње уличне свираче, са јединственом поруком “Види мо се на истом месту, на следеће Цвете”.