БЕЗ НАДЛЕЖНОСТИ КАД СЕ КЊИГЕ ПРОДАЈУ ИЗ АУТОМОБИЛA

Дуги низ година, са почетком школске године, комунална инспекција Старог града води прави мали рат са препродавцима књига у Косовској улици. Станари из Косовске улице се жале и пишу петиције Општини и Граду. У општини Стари град чине и више него што су њихове надлежности да успоставе комунални ред и реше дугогодишње проблеме грађана ове улице. До претпрошле године продаја се одвијала на јавним површинама и ту је комунална инспекција предузимала мере из своје надлежности. Од прошле године препродавци су се досетили и књиге продају на хаубама и гепецима аутомобила у истој улици. Ту и настају муке за комуналну инспекцију. Кад се инспектори појаве препродавци затворе гепеке а комунални инспектори немају право да отворе аутомобиле јер се ради о приватном власништву.
Горјана Обреновић, руководилац Одељења за комуналне послове и комуналну инспекцију Старог града, истиче да су организовали низ састанка како би се решио проблем препродаје књига у Косовској улици. На последњем који је био средином септембра, били су присутни: Начелник ОУП-а Жељко Перошевић, начелник тржишне инспекције Раденко Ћетковић, представници Паркинг сервиса, чланови Општинског већа Старог града и комуналне инспекције Старог града на челу са Горјаном Обреновић. Закључено је да се дошло до сазнања да поједини станари из Косовске улице који имају повлашћене паркинг карте издају своја возила за препродају књига.
Паркинг сервис је упутио допис станарима улице да то не раде. Један од закључака је да ће убудуће бити боља сарадња са саобраћајном полицијом, што је било и обећање начелника саобраћајне полиције Недељка Мунаса који је упознат са свим овим проблемима.
Општина Стари град ће обавестити станаре у Косовској који су то њихови суседи који издају своје аутомобиле препродавцима за продају половних књига. Ту је сада и већи посао за тржишну инспекцију која може да одузима књиге, а и обећање саобраћајне полиције за бољу сарадњу.
Горјана Обреновић је навела и недавни захтев Удружења “Култ-Арт” који су се обратили овом Одељењу са захтевом да у парку код Скупштине у Косовској улици организују Сајам уџбеника, продају половних књига. Одељење је по процедури затражило сагласност ЈП “Зеленило”, штампане су идентификационе картице за све продавце са бројем штанда и када је затражена документација, и речена цена за коришћење јавне површине за месец дана, удружење “Култ Арт” је буквално побегло од овог посла.
Нажалост није само Косовска улица место за препродају књига. Код трезора Народне банке на Обилићевом венцу књиге се продају из комбија. Препродаваца има и код Ректората. Горјана Обреновић истиче и велики проблем препродаје код Бајлонијеве пијаце. Породице Рома продају ствари које су покупили по контејнерима. Ти људи буквално живе на улици без икаквих личних докумената. Комунална инспекција Старог града је на овом терену организовала стална дежурства и чини све што је могуће да се и у овом делу успостави комунални ред.