21. МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ КОРЕОГРАФСКИХ МИНИЈАТУРA – „У КОРАК С ВРЕМЕНОМ”

У оквиру традиционалног међународног 21. Фестивала кореографских минијатура, под слоганом „У корак с временом”, у ревијалном делу организован је и програм посвећен једној од највећих балерина са ових простора Смиљани Мандукић (1908-1992). У Свечаној сали општине Стари град, у недељу 18. јуна, у 20 часова, тим поводом биће одржана пројекција филма о животу славне балерине, а биће приказана и архивска видео грађа њених кореографија.

Смиљана Мандукић била је зачетница сваремене игре у Србији. Наступала је под уметничким именом Беба Бе и кратко је била чланица балета Народног позоришта у Београду. Углавном се бавила педагошким радом, покренула је сопствену школу за ритмику и пластичне игре. Предавала је на Музичкој академији, у филмској школи и градској балетској школи. Самостални рад наставила је у КУД “Абрашевић” и трупи коју је сама основала – Београски савремени балет Смиљане Мандукић.

Живот је провела на општини Стари град, у стану на Тргу Николе Пашића, где је постављена и спомен плоча са њеним именом. Од 2012. године Удружење балетских уметника Србије додељује награду за савремени плес која носи име Смиљане Мандукић.