ЈАВНИ КОНКУРС „СТАРИ ГРАД МИСЛИ НА ЗГРАДЕ“: ПОТПИСИВАЊЕ УГОВОРА СА 197 СТАМБЕНИХ ЗАЈЕДНИЦА

Након успешно спроведеног Јавног конкурса „Стари град мисли на зграде“, у Градској општини Стари град у току је потписивање уговора са 197 стамбених заједница које су по први пут учествовале на конкурсу за доделу бесповратних средстава за уређење стамбених зграда. На конкурсу „Стари град мисли на зграде“, учествовало је преко 800 стамбених заједница од којих се њих 717 нашло на Коначној ранг-листи, а максималан износ новчаних средстава које издваја Градска општина по једној стамбеној заједници износио је 300 хиљада динара.

„Коначном ранг-листом утврђено је да ће средства ове године добити 197 стамбених заједница које до сада нису добијале новац путем конкурса „Стари град мисли на зграде“ за неопходне радове у зградама. Програм „Стари град мисли на зграде“ ће се наставити, па ће тако за пријаве рангиране од 198. места Градска општина настојати да до краја 2023. године или у току 2024. године обезбеди додатна финансијска средства у циљу што већег обухвата стамбених заједница, у складу са Одлуком о буџету“, рекао је Бранислав Зец, члан Већа ГО Стари град.

Он је истакао и да је конкурс за уређење стамбених зграда „Стари град мисли на зграде“ расписан и спроводи се у складу са Одлуком о бесповратном суфинансирању активности на инвестиционом одржавању и унапређењу својстaва зграде.

„Почетак извођења радова за оне „изнад црте“, њих укупно 197, са којима ће Градска општина потписати уговор у првом кругу, очекује се током ове године. Оквирни рок за извођење радова је 01.11.2023. године“, рекао је Бранислав Зец.

У претходна два циклуса „Стари град мисли на зграде“ обухваћено је 606 староградских зграда у којима је реализовано укупно 1016 различитих облика радова – окречено је 202 улаза, 157 стамбених заједница је опремљено против пожарним апаратима, 115 зграда је добило видео надзор,  87 интерфоне, нову расвету 27, док су савремени поштански сандучићи постављени у 51 староградском улазу. Такође, на списку бројних радова су и поправке кровова у 74 стамбене заједнице, као и замена или поправка дотрајалих олука у 45 зграда. Нову столарију, улазна врата и прозоре на заједничким деловима зграда добило је 149 стамбене заједнице, док су други грађевинско-занатски и електро радови урађени у 109 староградских стамбених зграда.