ТРАДИЦИОНАЛНА МАНИФЕСТАЦИЈА „ДАНИ СЛОБОДЕ 2022“: СЕЋАЊЕ НА ВЕЛИКЕ ПОДВИГЕ НАШЕГ НАРОДА И САВЕЗНИКА У ПРВОМ И ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Манифестација „Дани слободе 2022“, којом се обележава 78 година од ослобођења Београда у Другом светском рату и 104 године од ослобођења у Првом светском рату, почела је данас меморијалним дефилеом и свечаним концертом на Тргу Републике, у присуству бројних државних званичника, представника Скупштине града Београда, Градске општине Стари град, верских заједница, представника Војске Србије и СУБНОР-а.

Манифестације ће трајати до 28. октобра током које ће бити одржан низ културно-уметничких програма у знак сећања на велике подвиге нашег народа и савезника у Првом и Другом светском рату. Након дефилеа и концерта, првог дана су на Тргу Републике приказане епизоде из познатих партизанских филмова.

Од 21. октобра, испред значајних споменика савезника биће одата почаст и захвалност савезницима у борби за ослобођење. Последњи догађај је представа “Повратак у Београд“, која ће бити одржана 1. новембра на платоу испред Скупштине града у 13 сати, а која ће се бавити причом Ивана Живаљевића, првог српског официра који је после 45 дана офанзиве, ушао у Београд.

Визуелни идентитет манифестације је камена плоча на улазу у Спомен  гробље ослободиоцима Београда, које је изграђено 1954. године поводом десетогодишњице ослобођења града, по идеји архитекте Бранка Бона.

„Дани слободе“ је традиционална манифестација у организацији Града Београда која слави два датума ослобођења Београда, 20. октобар 1944. и 1. новембар 1918. године, а замишљена је као фестивал позоришта, уличног перформанса, јавних концерата и изложби на отвореном.

Детаљан програм може се видети на сајту „Дани слободе 2022“.