СТАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА ГРАДОВА И ОПШТИНА: ПОДРШКА ОДРЖИВИМ УСЛУГАМА СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ У ЗАЈЕДНИЦИ И ПОЛИТИКАМА УКЉУЧИВАЊА НА ЛОКАЛНОМ НИВОУ – СТВАРАМО ЗАЈЕДНИЦУ ЈЕДНАКИХ

Стална конференција градова и општина (СКГО) одржала је данас у великој сали Градске општине Стари град  шесту регионалну радионицу „Локалне услуге социјалне заштите – примери добре праксе, изазови и како до решења“, у оквиру пројекта „Подршка одрживим услугама социјалне заштите у заједници и политикама укључивања на локалном нивоу“.

СКГО је задужена за имплементацију овог трогодишњег пројекта, који финансира Европска унија у оквиру ИПА 2020, у партнерству са Министарством финансија – Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава ЕУ и Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, надлежним за реализацију овог пројекта.

Присутне учеснике из локалних самоуправа, центара за социјални рад и невладиног сектора из наше земље, представнике СКГО – програмску директорку  за друштвени развој др Јасмину Танасић и саветницу за подизање капацитета ЈЛА на пројекту Нину Чехов, као и предаваче Александра Прицу, председника Асоцијације „Дуга“ и Сашу Стефановића, директора Удружења мрежа организација за децу Србије, у име општине Стари град поздравила је и пожелела успешан рад Невена Додић, заменица председника Скупштине наше општине.

„Општина Стари град је поносна што ју је СКГО препознала као дугогодишњег партнера у бројним програмима, пројектима и иницијативама који за циљ имају бољи живот свих наших грађана“, поручила је Невена Додић истичући да је, иако то није тема данашње радионице, под утиском јучерашњег физичког напада на чланицу СНС у Коларчевој улици само зато што је носила ранац са страначким обележјима!

„Морамо да се боримо да свако има гарантовано  право да износи своје ставове и мишљења. Сви заједно можемо да доринесемо да наше друштво буде демократско, толерантније и безбедније за све његове чланове и да системски утичемо на смањење сваког вида насиља“, нагласила је Невена Додић и захвалила учесницима радионице на разумевању и подршци.

Др Јасмина Танасић, програмска директорка  за друштвени развој СКГО је као модератор захвалила домаћину на подршци за реализацију ове шесте, од седам предвиђених, регионалних радионица.

„Градска општина Стари град, иако нема надлежности у овој области, је модел једне социјално одговорне општине, јер је изнашла начине како да реализује бројне пројекте и програме за своје суграђане“ , рекла је учесницима радионице др Јасмина Танaсић, која је као Старограђанка учестовала у радној групи за израду Локалног акционог плана јавног здравља Градске општине Стари град од 2023. до 2026.године.

Данашња регионална, интерактивна  радионица „Локалне услуге социјалне заштите – пример и добре праксе и како до решења“ спроводи се у оквиру ЕУ пројекта „Подршка одрживим услугама социјалне заштите у заједници и политикама укључивања на локалном нивоу“.

„Реализације овог пројекта биће створени услови за унапређење квалитета и обима услуга социјалне заштите и подстицање инклузије угрожених и маргинализованих група, посебно ромске популације на локалном нивоу, што ће допринети побољшању ефикасности политика социјалног укључивања како би се подстакле једнаке могућности и активно учешће жена и мушкараца“, каже Нина Чехов из СКГО, и додаје да су предвиђене активности усмерене на реализацију следећих циљева – унапређења правних, финансијских и институционалних механизама за одрживо планирање и имплементацију социјалне заштите на локалном нивоу, као и на унапређењу и имплементацији локалних мера и механизама за инклузију Рома.