СВЕТСКИ ДАН ОСОБА СА АУТИЗМОМ: НА ТРГУ РЕПУБЛИКЕ ОДРЖАНА МАНИФЕСТАЦИЈА ПОДРШКЕ – „СВИ СМО МИ РАЗЛИЧИТИ – А СВИ ИСТИ“

Поводом обележавања Светског дана особа са аутизмом данас је одржана традиционална манифестација „Сви смо ми различити – а сви исти“ , на Тргу републике, у којој је учествовало преко 400 малишана и васпитача, предвођени  Сањом Лазовић, директорком староградске Предшколске установе „Дечји дани“. Манифестацији подршке особама са аутизмом, њиховим родитељима и удружењима су присуствовали проф. др Дарија Кисић, министарска за бригу о породици и демографију, Радослав Марјановић, председник Градске општине Стари град, са сарадницима, Леонтина Вукомановић, наша позната музичка уметница, Мирко Гојић, председник Управног одбора Београдског удружења за помоћ особама са аутизмом, као и бројни родитељи и деца са аутизмом. Манифестација, уприличена на централном градском тргу, шетњом Кнез Михаиловом до Библиотеке града Београда, где је отворена продајна изложба „Свако дете је уметник“ – слика особа са аутизмом, организована је са циљем да се подигне свест друштва, посебно деце и младих о различитостима и да се пружи подршка особама са аутизмом, не само 2. априла, већ 365 дана у години.

„Данас је Светски дан особа са аутизмом. Овом манифестацијом пружамо помоћ и подршку свим особама са аутизмом и њиховим породицама. Наш заједнички циљ је да развијемо инклузивно друштво у коме свака особа има исте услове за квалитетан и бољи живот. Општина Стари град својим учешћем жели да подигне свест о томе. Желим да се захвалим свима, посебно малишанима староградске предшколске установе, који учествујују у овој, сада традиционалној манифестацији, коју ће наша општина увек подржати“, поручио је Радослав Марјановић, председник Градске општине Стари град.

Деца  и васпитачи из једанаест вртића Предшколске установе „Дечји дани“, у плавим мајицама, симболично су отворили данашњу манифестацију пуштањем у ваздух  плавих балона на Тргу републике. Тако су послали снажну поруку подршке особама са аутизмом. Весела колона је затим прошетала пешачком зоном и поделила поруке вршњака пролазницима на улици  – „Сви смо ми различити – а сви исти“ и „Прихватите различитост, сви заслужујемо топлу реч“.

„Овом манифестацијом, бројним трибинама и продајном изложбом трудимо се да сваке године скренемо пажњу јавности на социјални положај и статус особа са аутизмом, које ту пажњу заслужују током целе године, а не само 2. априла. Радује ме присуство бројних медија јер је то прави начин да скренемо пажњу јавности. Захвалио бих се ПУ „Дечји дани“ и општини Стари град на подршци“, поручио је Мирко Гојић, председник Управног одбора Београдског удружења за помоћ особама са аутизмом  и позвао све заинтересоване да посете изложбу, купе слике и на тај начин помогну рад овог удружења. Аутори слика су особе са аутизмом којима су ментори наших пет академских сликара.

Светски дан особа са аутизмом обележава се 2. априла сваке године, подстичући државе чланице Уједињених нација да предузму мере за подизање свести о људима са спектар аутистичним поремећајем, укључујући аутизам и аспергеров синдром широм света. Дан је намењен окупљању организација широм света са циљем да помогну истраживању, дијагнози, лечењу и прихватању оних који болују од аутизма. Овим поводом вечерас ће институције и објекти у главном граду бити осветљене плавом бојом.