САРАДЊА БЕОГРАДСКЕ И САРАЈЕВСКЕ ОПШТИНЕ СТАРИ ГРАД: СКАДАРЛИЈА И БАШЧАРШИЈА СУ СИМБОЛИ НАШИХ ГРАДОВА

Делегација сарајевске општине Стари град, на челу са председавајућим Општинског вијећа Сеидом Шкаљићем, посетила је данас Градску општину Стари град. Домаћини, председник Скупштине општине Стари град Душан Петрић, заменик председника општине Александар Тодоровић и помоћник председника Александар Пуача, поздравили су делегацију братске сарајевске општине, која ове године учествује на 45. Београдском сајму туризма, и изразили задовоство што су овом посетом обновљене везе две општине.

„Много је заједничких тема који повезују два Стара града. Поред свих изазова, разменили смо искуства о томе како функционишу наше локалне самоуправе, упознали смо госте са програмима које наша општина пружа суграђанима, разменили искуства како се решавају комунални и други проблеми. Обе општине имају велики потенцијал за међусобну сарадњу, поготово по питању културе, туризма, спорта и економије“, рекао је Душан Петрић и поручио да је једна од првих ствари повезивање људи у Сарајеву и Београду.

„Један од највећих привредних и економских покретача наше опшине је развој туризма. Усвојили смо документ „Стратегија развоја Опћине Стари Град Сарајево за период 2024-2027“ и из тог разлога смо на штанду Туристичке заједнице Кантона Сарајево, на Београдском сајму туризма, једној од најзначајнијих туристичких манифестација у региону. Стари град обилује потенцијалима за квалитетну туристичку понуду,  с обзиром на културно-историјске, природне, али и друге вриједности“, рекао је Шкаљић и додао да су овом приликом у сарајевској делегацији и представници најпознатијег староградског Културно-умјетничког друштва „Башчаршија”, на челу са руководиоцем Намиром Чомагом, као и Исмет Хусеиновић, казанџија са, регионално и светски, познате сарајевске Башчаршије.

Представници две староградске општине истакли су да је Споразум о братимљењу, који је потписан пре седам година, основ за сарадњу и даље јачање пријатељских односа две локалне самоуправе.

„Сарађиваћемо на размени „добрих пракси“ наших општина, на  плану културно-уметничке, привредне  и туристичке сарадње, а пре свега на упознавању и размени младих, ђака и студента. Посету братској општини настављамо у Установи културе „Пароброд“, поручио је  Сеид Шкаљић, председавајући Општинског вијећа сарајевског Старог града.

„Свакако да су Башчаршија и Скадарлија симболи наших општина. Трудићемо се да ову сарадњу поново оживимо и обновимо, као и све програме који су интерересу свих наших суграђана“, поручио је на крају састанка Александар Пуача, помоћник председника београдске општине Стари град.