ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О УСПОСТАВЉАЊУ ОДНОСА И ПРИЈАТЕЉСКЕ САРАДЊЕ ИЗМЕЂУ ОПШТИНЕ СТАРИ ГРАД И КИНЕСКОГ ГРАДА ДУЂИАНГЈАН

Делегација Градске општине Стари град, председник општине Радослав Марјановић и председник Скупштине општине Душан Петрић, посетила је градове Дуђиангјан, у провинцији Сечуан, Џенђианг, у провинција Ђиангсу, Шангај и главни град Републике Кине – Пекинг. Том приликом је потписан споразум о успостављању односа пријатељске сарадње између општине Стари град и града Дуђиангјана.
Делегација наше општине састала се са партијским секретаром Ђианг Веивеи, градоначелником Џанг Јаданом и другим званичницима, са којима је разговарано о успостављању сарадњи у области привреде, културе, туризма, спорта и другим областима од интереса за два града.
Током боравка у Џенђиангу, делегација је обишла меморилајни центар посвећен Сју Сјингху и Џу Јинг, новинарима „Гуангминг рибао”, супружницима који су погинули током НАТО-агресије на СРЈ, када је бомбардована кинеска амбасада. Ово је била прва делегација из Републике Србије која је посетила меморијални центар и одала почаст погинулим кинеским новинарима.
У Шангају је наша делегија посетила генерални конзулат Републике Србије, а потом је са генералним конзулом наше земље Сашом Јеремићем, обишла седиште предузећа „China state construction“, где су се састали са руководством ове компаније.
Последњег дана боравка, председник општине Радослав Марјановић и председник Скупштине Душан Петрић су у Пекингу обишли Културни центар Републике Србије „Иво Андрић”, као и компанију „Yihai”, са чијом представницима су разговарали о реализацији постојећих пројекта у Србији, као и о будућој сарадњи у области грађевинарства и зелене енергије.
Током јесени делегација пријатељског Дуђиангјана, у којој ће осим политичких представника бити и представници кинеских привредника и туристичких оператера, посетиће Београд и општину Стари град.

Захваљујући добрим и пријатељским односима председника Републике Србије Александра Вучића  и председника НР Кине Си Ђинпинга направљен је чврст и свеобухватан оквир за унапређење сарадње у многим областима, и између српских и кинеских градова и општина.