ПОСЛЕ 50 ГОДИНА РЕНОВИРАН ТЕРЕН НА ДОРЋОЛУ: НА МЕСТУ ГДЕ ЈЕ ПОЧЕЛА ИСТОРИЈА СРПСКОГ ФУДБАЛА СТАРОГРАДСКА ДЕЦА ПОХАЂАЈУ БЕСПЛАТНУ ШКОЛУ ЈЕДНОГ ОД НАЈПОПУЛАРНИЈИХ СПОРТОВА

Смештен подно Калемегдана, покрај Куле Небојша, симбола Дорћола, још од 1929. године, налази се фудбалски стадион ФК „Дорћол” на којем је почела историја српског фудбала. Стадион који има капацитет 1.000 гледалаца, годинама је био запуштен, али прошле године засијао је пуним сјајем, на дан када је свечано отворен, а његова реконструкција завршена. После дугих 50 година, грађани су добили нов терен, деца нову наду и бесплатну школу фудбала. Фудбалски стадион на којем игра ФК „ГСП Полет Дорћол” постао је једно од омиљених места младих Старограђана, посебно оних који сањају велике снове. На радост великог броја малишана који маштају да једног дана крену стопама Тадића, Митровића, Влаховића и осталих асова нашег фудбала, отворен је терен са вештачком травом који ће убрзати процес развоја фудбалских талената и допринети унапређењу инфраструктуре на једној од најатрактивнијих локација у Београду. Ради се о модерном терену са вештачком подлогом који је направљен у сарадњи Фудбалског савеза Србије, Фудбалског савеза Београда и Градске општине Стари град.

Приликом отварања реконструисаног стадиона, почасни ударац извео је селектор Србије Драган Стојковић Пикси, а свечаности су присуствовали председник општине Стари град Радослав Марјановић, заменик председника Александар Тодоровић, председник Скупштине Душан Петрић, чланови Већа општине, председник Фудбалског клуба „Дорћол –Полет“ Миодраг Мића Совтић са сарадницима, легендарни голман ФК „Црвена звезда” Стеван Дика Стојановић, као и многобројни навијачи, петлићи и првотимци овог јединог староградског фудбалског клуба. Познато је да је простор на којем се данас налази ФК „ГСП Полет Дорћол” место на којем се први пут заиграо фудбал у овом региону.

После деценија постојања, Градска општина Стари град је обновила дорћолски терен поставивши подлогу од вештачке траве која је побољшала квалитет игре и клубу омогућила више такмичарске стандарде.

Бесплатна школа фудбала на стадиону

„Фудбалски клуб „ГСП Полет Дорћол” након педесет година од последње реконструкције, добио је вештачку подлогу која ће значити како професионалним играчима, тако и полазницима школе фудбала. Веома нам је важно да улажемо у развој спорта и спортских програма у циљу подстицања најмлађих да се баве спортом. Управо из тог разлога, наша општина је у протеклом периоду реализовала велики број бесплатних школица спортова за децу предшколског и основно школског узраста. Срећан сам што се одржава и бесплатна школа фудбала за сву децу са Старог града, која се реализује управо на овом терену”, истакао је Радослав Марјановић, председник Градске општине Стари град.

Наиме, у циљу популаризације спорта и бављења физичком културом, на Старом граду је у току нови циклус бесплатне „Школе спорта”, која је организована у сарадњи са Спортским савезом Стари град. Ова општина за најмлађе суграђане четврту годину заредом организује бесплатну „Школу спорта” – фудбала, кошарке, бокса, пливања, тениса, кајака, шаха, али и других многобројних програма који се реализују у склопу програма “Стари град мисли на тебе”. Школу воде стручни тренери у поподневним терминима, од 16 до 20 сати, како би родитељи могли да доведу своју децу. Ваше дете ће уживати у фудбалу у квалитетном и безбедном окружењу уз тренере са вишегодишњим фудбалским искуством, а циљ општине јесте да се кроз активни тренинг, тимски дух, дисциплину и забаву помогне деци да израсту у сјајне фудбалере и још боље људе.

Пикси: „Општина показала одговорност према својој деци”

Селектор нашег државног фудбалског тима Драган Стојковић Пикси изазвао је одушевљење на отварању стадиона и посебно интересовање код присутних малишана.

„Почаствован сам што могу да поделим срећу и радост са овом децом на обновљеном фудбалском терену. Знамо колико је важно створити услове за њихово здраво одрастање и бављење спортом, и кад видите ове осмехе на њиховим лицима знате да сте урадили праву ствар. Општина Стари град је показала своју одговорност према деци и суграђанима. Имали су визију коју су реализовали и захваљујући томе смо отворили овај терен. Честитам им од срца”, рекао је Драган Стојковић Пикси.

Обновљени терен налази се на једној од најатрактивнијих градских локација и пружа Старограђанима јединствен садржај на централној градској општини. Ипак, у питању је само део једног великог пројекта, тачније наставак процеса инфраструктурне револуције, започете од стране Фудбалског савеза Србије, уз велику помоћ државе Србије и локалних самоуправа попут општине Стари град која улаже велике напоре да обезбеди максималне услове за развој фудбалских талената, будућих шампиона. „Полет Дорћол”, као клуб са великом традицијом, заслужио је да организацију свих структура подигне на виши ниво, а овај терен свакако им је помогао да привуку још већи број дечака и девојчица жељних фудбалске афирмације.

Како су се на дан отварања реконструисаног стадиона осећали Дорћолци, сажео је тада најбоље у неколико речи председник Фудбалског клуба „ГСП Полет Дорћол” Миодраг Мића Совтић.

„Ово је велики дан за Дорћол и највећа победа нашег фудбалског клуба. Захвалио бих људима из Фудбалског свеза Србије и Београда, а пре свега највећу захвалност дугујемо Пиксију и председнику општине Радославу Ралету Марјановићу. Они су заједничким снагама и иницијативом обновили овај терен, на понос свих Дорћолаца и Старограђана. Надам се да ће овде бити пуно, пуно староградских клинаца који ће проћи бесплатну фудбалску школу, да ће доћи још више деце да тренира фудбал и да ће међу њима бити и репрезентативаца наше земље”, поручио је, не кријући емоције, Миодраг Мића Совтић.

Информације о свим бесплатним програмима могу се добити у Услужном центру општине Стари град (улаз из Нушићеве улице) или путем телефонског позива на број 0800/07-77-75. Радно време Услужног центра је радним данима од 8 до 16 часова.