ПЛАТО МИКЕ АЛАСА – НА НОВОМ ПАРКИНГУ СА 171 МЕСТОМ УГРАЂЕНИ СЕНЗОРИ ЗА СИСТЕМ ОБАВЕШТАВАЊА СТАРОГРАЂАНА О СЛОБОДНИМ МЕСТИМА ЗА ВОЗИЛА

Градска општина Стари град, у сарадњи са Градом Београдом и ЈКП „Паркинг сервис“, наставља акцију постављања паркинг сензора у још једном од најпрометнијих делова општине, на Платоу Мике Аласа, поред Дунавске улице. Радове на уградњи сензора за систем обавештавања возача о слободним паркинг местима, данас је обишао Радослав Марјановић, председник општине Стари град, са сарадницима. На Платоу Мике Аласа, који обухвата простор оивичен улицама Дубровачком, Дунавском и Мике Аласа, завршени су радови, асфалтирање и обележавање хоризонталне и вертикалне сигнализације на новом паркингу. Након уградње сензора и табли за обавештења, као и друге потребне додатне опреме, новим системом обавештавања је обухваћено 163 регуларна и 8 паркинг места за возила особа са инвалидитетом.

Нови паркинг на Платоу Мике Аласа припада тзв. „Плавој зони“, у којој паркирање временски није ограничено, а контрола и наплата ће се обављати радним данима од 8 до 21, суботом од 8 до 14 часова.

„Градска општина Стари град, у сарадњи са градом Београдом и „Паркинг сервисом“, наставља акцију постављања паркинг сензора. На територији наше општине до сада је постављено 1800, а данас ће се на Платоу Мике Аласа уградити додатних 171 паркинг сензор. Полако се приближавамо броју од 2000 на Старом граду. Паркинг сензори ће омогућити добијање информације где се налазе слободна места, уштедеће нам време које проводимо тражећи слободно паркинг место и омогућити да брже и лакше дођемо до њега. Од суботе 18 – тог маја, суграђанима ће бити доступна нова паркинг места на овом Платоу. Истовремено се гради подземна гаража на углу Влајковићеве и Косовске улице, са 284 нових паркинг места и на тај начин настављамо борбу за решавање проблема паркирања на нашем Старом граду“, истакао је председник Радослав Марјановић, и у разговору са присутним Старограђанима најавио и почетак изградње „Линијског парка“, на простору некадашње железничке пруге, који ће урбанистички повезати, данас раздојено, насеље Мике Аласа.

На подручју Градске општине Стари град системом сензора покривено је укупно 1971 паркинг местa. Такође, на 44 локације је постављено и 85 табли за обавештења. На овим таблама се налазе подаци о тренутно слободним паркинг местима у зонама, као и оним резервисаним за паркирање возила особа са инвалидитетом. Досадашња пракса је показала је да систем обавештавања возача о слободним капацитетима  у реалном времену скраћује потрагу за паркинг местом. Систем паркинг сензора постављен је између улица Цара Душана, Француске, Васе Чарапића, Студентског трга, Узун Миркове , Пјарона де Мондезира (бивша Тадеуша Кошћушка), као и сада, на Платоу Мике Аласа.

Градска општина Стари град и ЈКП „Паркинг сервис“ апелују на возаче да правилно паркирају возила на прописно обележеним паркинг местима, како би сензори, који се налазе испод возила, детектовали заузеће сваког појединог паркинг места. Од тога зависи поузданост података о расположивости слободних паркинг места, који се налазе на таблама обавештења на почетку улица и у апликацији „Паркинг сервис“.