ОСМИ ПО РЕДУ ФЕСТИВАЛ МЕЂУГЕНЕРАЦИЈСКЕ САРАДЊЕ У ДНЕВНОМ ЦЕНТРУ У СВЕТОГОРСКОЈ УЛИЦИ

Након три године паузе, осми по реду Фестивал међугенерацијске сарадње и солидарности под називом „ОКЕЈ“ почео је у Дневном центру и клубу за старије у Светогорској улици. Данас је одржано међугенерацијско караоке дружење где су се чланови клуба дужили са ученицима ОШ „Филип Вишњић“ са Карабурме, а међу гостима фестивала били су и председник Градске општине Стари град Радослав Марјановић, градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић и директор Геронтолошког центра Београд Срђан Димитријевић.

Председник општине Радослав Марјановић рекао је на почетку другог фестивалског дана да је на општини Стари град веома важна међугенерацијска сарадња која ће свим припадницима треће животне доби омогућити активно старење, а да је општина Стари град већ доста урадила на том плану, будући да трећину становника општине чине пензионери.

„Општина већ организује велики број активности најмењених нашим најстаријим суграђанима. Неки због пандемије нису користили неке наше бесплатне програме, али сада када смо то превазишли сви грађани који то желе могу да иду на бесплатно пливање, различите врсте радионица, телесних вежби, плеса. На нама је да у сваком моменту знамо да су то грађани који су изградили наш град и да морамо да им посветимо значајан део нашег времена и тако развијамо солидарност која је изузетно важна“, рекао је председник општине Стари град Радослав Марјановић.

Наташа Станисављевић, градска секретарка за социјалну заштиту, подсетила је да у Београду живи 350 хиљада грађана који су старији од 65 година и скоро 400 хиљада пензионера, те да Град Београд подржава све активности које су усмерене на унапређење положаја најстаријих грађана.

„Концепт међугенерацијске сарадње покренули смо како би младим људима скренули пажњу на солидарност и сарадњу са старима. Овим фестивало желимо да приближимо генерацију деце из једне основне школе са корисницима Дневног центра у Светогорској. Најзад, деца од малена треба да науче шта је то активно старење, али и да од старији људи могу много да науче“, рекла је секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић.

Директор Геронтолошког центра Београд Срђан Димитријевић је рекао да године не представљају проблем за све активности које се организују у укупно 32 београдска дневна центра. „Младост одликује лепота и срчаност, а старост одликује разборитост. Стари људи имају богато животно искуство које са задовољством преносе на млађе генерације и то је један од кључева опстанка нашег народа“, закључио је директор Срђан Димитријевић.