ОПШТИНА СТАРИ ГРАД И НАРОДНА БАНКА СРБИЈЕ: УСПЕШНО ЈЕ ЗАВРШЕН ЦИКЛУС БЕСПЛАТНЕ ФИНАНСИЈСКЕ ЕДУКАЦИЈЕ СТАРОГРАЂАНА

Предавањем за младе суграђане на тему „Како да се одговорно односимо према властитим финасијама и платним услугама“,  20. новембра је успешно завршен циклус бесплатне финансијске едукације Старограђана које су организовале Народна банка Србије и Градска општина Стари град. Прва едукативна трибина је одржана 28. септембра за старије суграђане и пензионере, док је друга, 23. октобра, организована за запослене у општинској Управи ГО Стари град. Бесплатну едукацију и практичне примере понуде на тржишту капитала у нашој земљи суграђанима су презентовали дипломирани економисти Един Ханић, др Слободан Панић и Гордана Ребрановић из Народне банке Србије (НБС), Филијала Београд – Група за едукацију корисника финансијских  услуга.

Предавања, која су била тематски прилагођена свим старосним групама Старограђана, имала су за циљ да истакну одговоран однос према властитим финансијама и платним услугама. Стручни предавачи НБС присутнима су кроз теорију и примере из праксе пренели неопходна знања за разумевање и сагледање свих предности коришћења електронског новца и платних услуга. Посебно су указали на ризике задуживања, које са собом носе, пре свега, популарни „кеш“ кредити и дозвољени „минуси“ у банкама, са нагласком на шта треба да се посебно обрати пажња приликом задуживања и распоређивања личних и породичних финансија. Такође, објаснили су коме корисници услука могу и треба да се обрате за помоћ и направе одговарајуће системске кораке у заштити својих права.

Народна банка Србије је, поручили су предавачи, сходно новинама на финансијском тржишту и интересовању корисника, ажурирала садржај сајта– www.tvojnovac.nbs.rs  где се могу наћи потребне информације. Сви корисници финансијских услуга имају могућност да путем овог портала додатно сазнају о производима и услугама које пружају финансијске институције, чији надзор она врши, као и да пронађу користан савет на шта треба да обрате пажњу и коме да се обрате за помоћ у случају заштите својих права.

„Предавање нам је било јако корисно. Имали смо прилику да чујемо које су предности „кеш” кредита. Поред тога, нешто више смо сазнали о мобилном и такозваном „wallet” начину плаћања. Указали су нам и на који начин можемо да се заштитимо и осигурамо свој новац приликом таквих метода плаћања”, истакла је студенткиња Факултета политичких наука Милица Радић, која је присуствовала бесплатној финансијској едукацији за младе Старограђане.

Једна од функција Народне банке Србије, као друштвено одговорне институције, је  да обавља послове заштите права и интереса корисника услуга које пружају банке, друштва за осигурање, даваоци финансијског лизинга, друштва за управљање добровољним пензијским фондовима, пружаоци платних услуга и издаваоци електронског новца, у складу са Законом.