ЗАВРШЕН ШЕСТИ ПРОГРАМ СТРУЧНЕ ПРАКСЕ ОПШТИНЕ СТАРИ ГРАД: ПРАКТИКАНТИМА ДОДЕЉЕЊА УВЕРЕЊА, ЗАХВАЛНИЦЕ И ПРЕПОРУКЕ ЗА УСПЕШНЕ ПОСЛОВНЕ КАРИЈЕРЕ

Председник општине Радослав Марјановић, са сарадницима, доделио је данас 11 сертификата практиканткима који су успешно завршили тромесечни програм стручне праксе у организационим јединцама општинске Управе ГО Стари град. Ово је био шести циклус стручне праксе, кроз коју се током у протекле три године око 100 студената и дипломаца Универзитета у Београду  упознало са радом организационих јединица староградске Управе и Установе културе  „Пароброд“.

„Према извештајима ментора, руководилаца одељења и служби, поверене задатке сте обављали успешно, савесно и одговорно. У протеком периоду наша општина је широм отворила врата образованим и младим људима,  са циљем да кроз практични рад стекнете додатна знања која ће вам омогућити да се усавршите. Надам се да носите позитивна искуства из наше општине“, поручио је председник општине Радослав Марјановић и нагласио да је Скупштина општине Стари град данас усвојила Локални акциони план за младе са Градске општине Стари град, за период 2024-2026. годину.

Стручна пракса се показала као одличан и користан програм. Уједно, она је и добра пословна шанса и препорука за ове младе људе, посебно ако имамо у виду процес природног одлива стручног кадра у држаној управи, а овај  општински програм ће се наставити почетком следеће године.

„Зато од вас очекујемо предлоге, мишљења и сугестије, јер нам је то јако важно како бисмо овај програм унапредили и младим људима, посебно правницима, пружили додатну шансу да се упознају са радом општинске и државне управе. Драго ми је да сте и непосредно радили са суграђанима, што је још једно практично искуство за све вас“, поручио је председник Радослав Марјановић.

Практиканти истичу да су три месеца прошла брзо и динамично, да су њихова искуства позитивна, посебно јер су наишли на добар пријем код старијих колега које су се трудиле да им пренесу стручно знање, да их подуче и исправе евентуалне грешке у раду. Многи кажу, кроз осмех, да су стекли и праве радне навике, од „раних јутарњих сати“. Студенткиња Факултета политичких наука Ана Кнежевић обављала је стручну праксу у Услужном центру Службе за однсе са јавношћу.

„Стекла сам лепа искуства, поред радне атмосфере, било је пријатних и незаборавних колегијалних и пријатељских тренутака. На пракси сам научила како функционише јавна управа, уз пуну подршку и помоћ ментора усавршила сам своје факултетско знање. Верујем да ће ми ова пракса користити у даљој каријери и у будућности“, каже Ана и додаје да је непосредан рад са грађанима „једно ново, незаборавно и велико искуство“.

Ана, Алексеј и Тијана

„Мој ментор је био Крсто Благојевић, секретар Скупштине градске општине. Упознао ме је са Статутом и Пословником Скупштине, спровео кроз одељење, упознао са његовим делокругом рада, као и са радом његових колега. Ова 3 месеца су за мене била велико искуство, пре свега позитивно! Допринела су мом личном  просперитету и напредку, а моје знање је подигнуто на степеник више. Такође, хтео бих да се захвалим мом првом ментору Драгици Рајковић“, износи своје утиске Алексеј Ковачев, студент Факултета за међународну политику и безбедност који је три месеца провео у Одељењу за скупштинске послове.

Студенткиња Факултета политичких наука Тијана Вељковић праксу је обављала у Одељењу за друштвене делазности, и каже да су се многе активности у којима је учествовала показале као изузетно значајне за њен професионални и лични развој.

“Увидела сам да је веома важно да теоријска знања која стичемо током студија, применимо и у  пракси, јер само на тај начин  можемо да стекнемо целокупну слику о свему што учимо, да додатно надоградимо своје знање и поткрепимо га практичним вештинама. Имала сам помоћ и подршку свих запоследних у одељењу. Уз савете ментора, успела сам да савладам све задатке. Целокупно искуство са праксе је позитивно, узбудљиво и изазовно, и да могу поново да бирам сигурна сам да бих одабрала исто“, поручује млада Краљевчанка Тијана Вељковић.

Након доделе сертификата и захвалница председник Радослав Марјановић пожелео је овим младим људима да прво положе све преостале испите на факултетима, као и срећне новогодишње и божићне празнике.