„ДРВО ПРИЈАТЕЉСТВА“ – ТРАЈНИ СИМБОЛ САРАДЊЕ ОПШТИНЕ СТАРИ ГРАД СА ГРАДОВИМА КОТОР, ХЕРЦЕГ НОВИ И ЈЕРМАСОЈА СА КИПРА

Поводом Дана општине  и славе Цвети у пријатељској посети  Старом граду бораве делегације братских градова Котор, Херцег Новог и општине Јермасоја из Лимасола са Кипра, са којима наша општина развија дугогодишњу и успешну сарадњу. Председник општине Стари град Радослав Марјановић и сарадници су са челницима делегација Стеваном Катићем, председником општине Херцег Нови,  Мајом Мршуљом, председницом Скупштине општине Котор и члановима Већа Јермасоје Поливиосом Папасоломом и Јоанисом Краносом, током радног дела посете, разматрали програме за унапређење сарадње у области културе, спорта, размене младих, очувања културно-историјске баштине, туризма и других области од интереса за грађане наших локалних заједница. Гости су у петак, 26. aприла присуствовали  Свечаној седници Скупштине наше општине, а суботу, са својим домаћинима симболичном садњом две саднице  –  „Стабла пријатељства“ и трајно овековечили братске и пријатељске везе наших градова на простору „Линијског парка“, на обали реке Саве, код пасареле поред Бетон хале, подно споменика „Победнику“ на Београдској тврђави.

Председник општине Стари град Радослав Марјановић се захвалио делегацијама братских општина које су својим присуством у Цветној недељи увеличале Дан и славу општине Стари град.

„Данашњом чином симболично смо овековечили сарaдњу наших градова и општина. Задовољство ми је што можемо да угостимо драге пријатеље из Херцег Новог, Котора и Јермасоjе jer je oво још једна потврда да наша сарадња иде добрим током. Упознали смо их са свим што је урађено у намери да наш град сиђе на реке, од нових зелених површина, обнове Београдске тврђаве и споменика, Великих и Малих степеница Јелисавете Начић, изградње  пасареле, до прве фазе радова на „Линијском парку“, нове зелене оазе у срцу Старог града. Показали смо како се овај део града од железничке и индустријске зоне претвара у јавне и зелене, рекреативне просторе, у корист свих наших грађана, што је процес темељне трансформације Старог града и његов коначан силазак на обале Дунава и Саве, истовремено развијајући његове нове капацитете и потенцијале. Имали смо прилику да договоримо конкретне облике сарадње и да је обогатимо заједничким пројектима на локалном нивоу“, рекао је овом приликом председник Радослав Марјановић.

Председник општине Херцег Нови Стеван Катић честитао је домаћинима и Старограђанима Дан општине и Славу Цвети и нагласио да ће се сарадња два града наставити у наредном периоду „барем колико и данас посађена стабла пријатељства”.

„Желим да честитам колеги Марјановићу и његовом тиму на свему што раде за Стари град, јер су приметне огромне промене на боље у последње четири године, по питању инфраструктурних пројеката и озелењавања Старог града. Тај напредак можемо да приметимо ми који који не долазимо често у Београд, једном у две или четири године, и надам се да ће се тако и наставити“, поручио је председник новљанске општине и посебно се захвалио што је био у прилици да посети Музеј Иве Андрића, јер је наш нобеловац боравком у својој кући у Херцег Новом додатно зближио наше две општине и градове.

„Музеј Иве Андрића нам је помогао да нешто слично направимо и у кући у којој су у нашем граду боравили Иво и Милица Андрић“, нагласио је Стеван Катић, председник општине Херцег Нови, а похвале и слична запажања су изнели и  председница Скупштине општине Котор Маја Мршуља и чланови Већа већа Јермасоје Поливиос Папасол и Јоанис Кранос, који су посебно указали на блискост српског и кипарског-грчког народа.

Данашњем чину пријатељства, као и на званичним састанцима, присуствовали су и Александар Ковачевић, директор Агенције за изградњу и развој Херцег Новог, Снежана Барба, секретар Скупштине општине Котор, Александар Тодоровић, заменик председника Градске општине Стари град, Душан Петрић председник Скупштине и Наташа Гавриловић, заменица начелника општиске Управе.

Делегације братских градова су током боравка имале прилику да се упознају са урбаним развојем главног града и важним инфраструктурним пројектима унапређења животне средине и квалитета живота грађана централне градске општине, поред „Линијског парка”, и са реконструкцијом Трга Николе Пашића и изградњом подземне гараже у Влајковићевој улици, као и са новим туристичким потенцијалима Старог града, у коме сваке године борави све више посетилаца из региона и света. Такође, домаћини су их упознали и са бројним бесплатним општинским програмима „Стари град мисли на тебе“ који су намењени Старограђанима, са програмом помоћи стамбеним заједницама „Стари град мисли на зграде”, као и са радом општинске Установе културе „Пароброд“, која се са својим бројним програмима афирмисала као незаобилазно место културних дешавања у главном граду.

На Цвети, у недељу 28. априла, на Дан и славу општине Стари град сечење славског колача, коме ће присуствовати делегације из братских општина, обавиће се у Саборној цркви, а за 11. мај је заказана  традиционална општинска манифестација „Јевремова улица сусрета“.