ДВАДЕСЕТА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГО СТАРИ ГРАД: УСВОЈЕН ФИНАНСИЈСКИ ПЛАН И ПРОГРАМ РАДА УСТАНОВЕ КУЛТУРЕ „ПАРОБРОД“ ЗА 2023. ГОДИНУ

Скупштина Градске општине Стари град усвојила је на својој двадесетој седници, која је одржана 27. јануара 2023. године, Предлог финансијског плана Установе културе „Пароброд“ за 2023. са пројекцијама за 2024. и 2025. годину, као и Предлог програма рада УК „Пароброд“ за 2023. годину.

Известилац по обе тачке дневног реда била је директорка УК „Пароброд“ Марија Павловић, која је образложила на који начин ће староградка Установа културе радити у овој години.

„Установа културе „Пароброд“ већ је почела са реализацијом програмских целина. Ову годину започели смо великом меморијалном изложбом наивног уметника из Ковачице Јана Хусарика. Музички програм почео је у сарадњи са амбасадом Бразила, а концерт под називом „Стара боса нова“ посетило је више од две стотине грађана. У сарадњи са домаћим дистрибутерским кућама у биоскопу „Драган Гага Николић“ очекују нас пројекције бројних филмова,“, рекла је Марија Павловић и подсетила да је Установа културе „Пароброд“ у 2022. години успела да реализује преко три стотине програма.

Када је реч о књижевном програму, директорка Марија Павловић најавила је и традиционално представљање добитника Нинове награде у „Пароброду“, где нас у наредним данима очекује гостовање Данице Вукићевић, овогодишње добитнице ове престижне награде за роман „Унутрашње море“. Трибински програм се наставља у сарадњи са психолошкињом Тијаном Мировић, чије су трибине веома посећене, као и са професором филмске режије Петром Станојловићем.

Директорка је најавила и сарадњу са уметничким факултетима, док ће у сарадњи са Факултетом примењених уметности, по први пут ове године на општинску славу Цвети бити додељена награда за заслужог Старограђанина.

„Када је реч о Кући Ђуре Јакшића, идеја је да се поред постојећих програма уведу и они који ће културу и уметност приближити млађој публици. У складу са свим програмима које смо планирали, израђен је детаљан финансијски план према коме је предвиђено више новчаних средстава за реализацију програма и повећање плата запослених“, рекла је директорка Марија Павловић, која је истакла да ће УК „Пароброд“ преузети организацију манифестације Јевремова-улица сусрета и Староградског лета.