ДА ЗНАМ ШТА РАДИМ – ПРОМОЦИЈА ДУАЛНОГ ОБРАЗОВАЊА У ОРГАНИЗАЦИЈИ МИНИСТАРСТВА ПРОСВЕТЕ И ЦЕНТРА ЗА ЕДУКАЦИЈУ И РАЗВОЈ ОМЛАДИНЕ БЕОГРАДА

У oрганизацији Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Центра за едукацију и развој омладине Београда (ЦЕРОБ), у Градској општини Стари град организована је промоција дуалног образовања под слоганом „Да знам шта радим“, намењена ученицима средњих стручних школа са Старог града и студентима са више факултета у Београду. Модел средњошколоског дуалног образовања је аткуелан од 2018. године, док је на факултетима почео у септембру 2021. године.

Проф.др Габријела Грујић, помоћница министра просвете задужена за дуално образовање, каже да су млади све више заинтересовани за овакав вид образовања и да им је, осим теоријских знања, све више потребно да иду у корак са данашњим технолошким развојем.

„Учење кроз рад даје нови квалитет образовању и лакши улазак у свет рада, где се заснивање радног односа у великом броју случајева догоди одмах након жељеног нивоа образовања. Велики резултат је учињен на нивоу средњег образовања, где је преко седамдесет одсто ученика већ запослено у компанијама где су прошли процес учења кроз рад. У оваквом систему образовања на нивоу Републике Србије налази се сто педесет школа“, рекла је помоћница министра просвете проф.др Габријела Грујић.

У систему високог дуалног образовања акредитовано је 32 програма на шест високошколских установа у Србији, које тренутно похађа 150 судената. Како каже проф.др Габријела Грујић, студенти су добили прилику да интегришу теоријска са практичним знањима и да за време свог формалног школовања стекну нове практичне вештине и сазнања у компанијама које послују у Србији. „Овим програмом желимо да докажемо да Србија није земља одложене каријере, већ да млади имају висок ниво практичних знања које привредници препознају.“