ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ 2023: „ЖИВО НАСЛЕЂЕ“

Дани европске баштине ове године биће обележени темом „Живо наслеђе“, која се односи на праксе, знања и вештине које су се преносиле са генерације на генерацију, а које се и данас користе. Разноврсне вештине, занати и професије нам омогућавају да очувамо и сачувамо наше наслеђе на много начина.

Ове године Дани европске баштине трају од 15. до 25. септембра, али су у програм увршћене и све манифестације које се дешавају пре и после ових датума са идејом да представимо оно најквалитетније што Београд пружа.

Манифестација званично почиње 15. септембра, у 19 часов,а у Дому Војске свечаним отварањем изложбе Посвета београдском школству Завода за заштиту споменика културе града Београда.

Централни програми у Београду, који ће се одржати у Етнографском музеју и у Манаковој кући, обухватиће представљање знања и вештина која су, преношењем са генерације на генерацију, сачувана до данас и чине део Националног регистра нематеријалног културног наслеђа.

Посетиоци Етнографског музеја моћи ће да погледају кратке видео-презентације елемената нематеријалног културног наслеђа Србије уписаних на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства – породична слава (2014), традиционална народна игра коло (2017), певање уз гусле (2018), лончарство ручног витла из села Злакуса у западној Србији (2020), друштвене праксе и знања у вези са припремом и коришћењем традиционалног пића од шљиве (2022). Радионица певања „из вика“ -– српске певачке традиције са подручја Златиборског округа у западној Србији, која је 2012. године уписана у Национални регистар нематеријалног културног наслеђа, биће одржана у Етнографском музеју у уторак, 26. септембра 2023.

Програм у Манаковој кући обухвата организовање радионица и представљања традиционалних заната уписаних у Национални регистар нематеријалног културног наслеђа, као што су опанчарски занат, филигрански занат и ткање, које ће бити одржане од 14. до 24. септембра . Припремљена је демонстрација опанчарског заната, радионица ткања и школа филиграна.

Дани европске баштине, који се одржавају сваког септембра, део су велике европске манифестације којом се наслеђе представља као заједничка баштина европских народа.

ПРИЛОГ: ПОЈЕДИНАЧНИ ПРОГРАМИ ЖИВО НАСЛЕЂЕ – БЕОГРАД 2023.