ВИТЕШКО KРСТОВДАНСКО- БОГОЈАВЉЕНСКО ПЛИВАЊЕ ЗА КРСТ ЧАСНИ

Традиционално пливање за „Крст часни“ одржано је данас, тачно у подне, на велики хришћански празник Крстовдан, испред ресторана „Бела Виста“, подно Београдске тврђаве, на Савском кеју.

Организатор  манифестације је Краљевски ред витезова, под покровитељством кнегиње Линде Карађорђевић, уз подршку Скупштине Града Београда, Градске општине Стари град, ЈП „Београдска тврђава“, Министарства унутрашњих послова, Жандармерије и Специјалне антитерористичке јединице (САЈ).

Манифестација је почела светом литургијом и освештавањем воде у цркви Ружици, а настављена је литијом од капеле свете Петке на Калемегдану до ушћа Саве у Дунав, на месту средњовековне српске луке из времена  Деспота Стефана Лазаревића.

У литији су учествовали жандармерија, полицијска бригада, припадници антитерористичких јединица САЈ, помоћник председника ГО Стари град Александар Пуача, Абела Луковац из ЈП „Београдска тврђава“, и 40 момака и девојака – витезова и племкиња, пливача за часни крст. На челу литије припадници МУП-а су, у свечаним униформама,  у пратњи најмлађег учесника, дванестогодишњег витеза Немање Ђелошевића, носили освештани средњевековни крст.

У амфитеатру испод Београдске тврђаве, испред ресторана Бела Виста, домаћина овогодишње манифестације, одржан је пригодан културно-уметнички програм, а присутнима су се обратили помоћник председника наше општине Александар Пуача, представници ЈП Београдске тврђаве, жандармерије, полицијске бригаде, речне полиције, САЈ-а, и Хаџи Зоран Душанов Мрђеновић, председник Краљевског Реда Витезова.

„Велика ми је част да могу да вас поздравим у име општине Стари град. Захваљујем свим присутним гостима, а пре свега свим учесницима, јер су нам данас показали храброст, одважност и вољу да учествују у традиционалном пливању за крст часни, на дан кад је Господ Исус Христос крштен у реци Јордан“, рекао је на отварању манифестације Александар Пуача, помоћник председника ГО Стари град.

Пошто су сви пливачи обавили здравствени преглед у раним јутарњим сатима, пливање је могло да почне. За „Крст часни“, који је био симболично удаљен 33 метара, у реку је скочило 40 храбрих пливача, на челу са витезом Немањом, у пратњи Ангелине, Јелене и Марије, лепих и храбрих витезица. Сви пливачи су били победници ове традиционалне манифестације, која се сваке године одржава у част великих хришћанских празника Крстовдана – крштења Исуса Христа у реци Јордан и Богојављења.

Ову традицију је Краљевски ред витезова званично обновио пре 26. година, први пут после Другог светског рата.