UMETNOST I EKOLOGIJA

Radionica „Izrazi se crtežom 2 -ekologija“ predstavlja nastavak projekta započetog kreativnom crtačkom radionicom „Izrazi se crtežom“ koja je održana u januaru 2009. u galeriji SKC i namenjena je učenicima srednjih škola koji ne moraju da imaju posebno predznanje i crtački talenat, ali imaju potrebu da se kreativno izražavaju.

Ana Nedeljković, slikarka sa 25 učenika Prve beogradske gimnazije i gimnazije „Sveti Sava“ organizovala je Kreativnu radionicu koja će trajati do 26. aprila kada će ovi mladi ljudi oslikati dva kontejnera ispred zgrade SKC. Za 29. april je planirano otvaranje izložbe radova sa Kreativne radionice u galeriji SKC.

– Tema radionice je veza umetnosti i ekologije, kao način da se ostvari kontekst za razumevanje i našu odgovornost prema ekološkim problemima. Ovakva, u svetu već rasprostranjena, praksa omogućila bi polaznicima da jasno i kreativno iskažu svoje lične stavove o ovoj temi, kao i da svojim radovima doprinesu podizanju opšte ekološke svesti sugrađana – kaže slikarka

Kreativne radionice su počinjale teorijskim predavanjima o ekologiji i umetnosti a teme su bile: „Dizajn ekoloških plakata“, „Skulpture od reciklažnih materijala“ i „Kreativni dizajn malih zelenih površina.“ Deo radova sa ove izložbe biće prikazan u okviru programa „Noći muzeja“ 16. maja u dvorištu SKC.

Ana Nedeljković se zahvaljuje na podršci i pomoći opštini Stari grad, koja je finansijski podržala i ovu, i kreativnu radionicu i izložbu, koja je bila u januaru.