PREZENTACIJA INFORMATIČKE OPREME U ARHEOLOŠKOM INSTITUTU

U prostorijama Arheološkog instituta u Kneza Miloša 45predstavljena je informatička oprema koju je kao donaciju Institut dobio od opštine Stari grad. Podsećamo da je Opština izdvojila 2.370.000 dinara za izradu informacionog sistema za izradu baze podataka, digitalizaciju podataka i razvoj elektronskih komunikacija putem interneta.

Prezentaciji informatičke opreme prisustvovala je Mirjana Božidarević, predsednica opštine Stari grad, Nebojša Bakarec, zamenik predsednice opštine i Petar Bojović, član Opštinskog veća.

Uz reči zahvalnosti za izuzetno vrednu opremu koja će omogućiti da se Arheološki institut poveže sa naučnim institucijama u svetu, dr Slaviša Perić, direktor Arheološkog instituta, je rekao da Institut u ovom momentu radi na pet naučnih projekata i devet projekata koji se tiču kulturne zaštite objekta. Podsetio je sve prisutne da je Institut osnovan 1947. godine i da trenutno ima 42 zaposlenih.

Arheologija ja za mnoge ljude zagonetka, rekao je dr Milorad Stojić, šef projekta. Mnogo lokaliteta kod nas još nije istraženo i Arheološki institut čeka veliki posao. Stojić je posebno istakao njihovu odličnu saradnju sa Institutom za fiziku i istakao da je opština Stari grad pored kompjuterske opreme sredstva obezbedila i za obuku kadrova.