IZLOŽBA „TVRĐAVE I OSTACI UTVRĐENIH GRADOVA SRBIJE” DO 8. OKTOBRA NA KALEMEGDANU

Izložba „Tvrđave i ostaci utvrđenih gradova Srbije” otvorena je do 8. oktobra na Savskom šetalištu – park Kalemegdan. Posetioci mogu da pogledaju izložene fotografije 27 tvrđava i ostataka utvrđenih gradova u Srbiji. Izložba je deo velikog projekta koji je Javno preduzeće „Beogradska tvrđava” pokrenulo u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština. Želja organizatora je da se tvrđave i ostaci utvrđenih gradova otrgnu od zaborava i prikažu javnosti kao deo kulturnog i istorijskog nasleđa, ali i kao mogući turistički potencijal zemlje.

Širom nekadašnjih srpskih zemalja postoji više stotina lokaliteta sa ostacima starih utvrđenja, ali su retka ona čiji su ostaci toliko očuvani da na osnovu njih može da se utvrdi kako su izgledala.
Bolje su očuvane tvrđave koje su svoju funkciju zadržale i u kasnijim razdobljima, pod vlašću Turaka. Većina ovih utvrda je dograđivana i prilagođavana razvoju ratne tehnike, pri čemu su gubile izvorne srednjovekovne oblike. Neke od njih su bile preteče savremenih gradova, koje i danas krase delovi starih bedema i kula.

Tvrđave su bila isključivo vojna uporišta, a zamkovi manja utvrđenja u kojima se nalazio vladarski ili vlasteoski dvor. Najprostraniji su bili utvrđeni gradovi sa više posebno branjenih delova. U njima je, osim zamka, postojalo i bedemima opasano civilno naselje. To su u srpskim zemljama, pored primorskih gradova, bili Skoplje i Novo Brdo, kao i prestoni gradovi Beograd i Smederevo.