SAJAM ORGANIZACIJA CIVILNOG DRUŠTVA

U organizaciji Agencija za saradnju sa nevladinim organizacijama i evropsku harmonizaciju na Trgu Nikole Pašića, 10. i 11. juna 2010 održava se drugi Sajam organizacija civilnog društva. Sajam su otvorili Vensan Dežer, šef delegacije EU i Srbiji i Danko Runić, direktor Agencije za saradnju sa NVO i evropsku harmonizaciju, a svoj štand ima i opština Stari grad.

„ Cilj ovogodišnjeg sajma jeste promocija uloge nevladinih organizacija u procesu pristupanja Evropskoj uniji ali i dobra prilika za uspostavljanje i unapređenje partnerstvo između civilnog, poslovnog i javnog sektora“, rekao je Runić.

Vensan Dežer je podsetio da je Evropska komisija od 2000. godine dala više od 300 miliona evra za unapređenje civilnog sektora u Srbiji. On je istakao da građani ne treba da trpe politiku, već treba da učestvuju u oživljavanju i stvaranju zajedničkih evropskih vrednosti, a veoma važan zadatak nevladinih organizacija i civilnog sektora da u ovom poslu angažuje građane.

Na više od 60 štandova Beograđanima se predstavio veliki broj organizacija. Na štandu GO Stari grad prvog dana sajma predstavili su se Društvo za brigu o starim licima „Stari grad“, Crveni krst Stari grad, AK „ Modelar“, Rukometni klub „ Stari grad“, NVO „Naša deca, „ NVO „Studio“, „ NVO „Susret“ i Autonomni ženski centar. Štand su obišli predsednica Opštine Mirjana Božidarević i član Opštinskog veća Zoran Mlađenović.

Drugog dana Sajma svoje programe na štandu GO Stari grad predstavili su Društvo za pomoć osobama ometenim u razvoju „ Stari grad“, DVD „ Stari grad“ JAZAS, Inicijativa mladih za ljudska prva, NVO Partner centar, Prijatelji dece „Stari grad“, Vaterpolo klub „ Stari grad, karate klub „ Musaši“ i ragbi klub „ Dorćol“.