USVOJENA ODLUKA O RADNOM VREMENU UGOSTITELJSKIH, ZANATSKIH I TRGOVINSKIH OBJEKATA

Skupština grada Beograda donela je na sednici od 3. februara Odluku o radnom vremenu ugostiteljskih, zanatskih i trgovinskih objekata na teritoriji grada. Prema rečima člana Gradskog veća Željka Ožegovića, odluka je veoma važna za funkcionisanje grada i zato je u prethodnom periodu privukla veliku pažnju javnosti.

– Odluka je vrlo liberalna, osim u segmentima gde se ograničava radno vreme ugostiteljskih objekata u stambenim zgradama. Za te objekte predviđeno je radno vreme od 6 do 24 sata radnim danima i nedeljom, a petkom i subotom do jedan sat posle ponoći. Ovom odlukom zabranjena je i prodaja alkoholnih pića u trgovinama od 22 do 6 časova, kako bi se umanjila dostupnost alkohola mlađoj populaciji. U donošenju odluke učestvovala su udruženja građana, ugostitelja, odbornici i odborničke grupe u Skupštini grada. U razgovoru sa njima prihvaćeni su i neki amandmani, među kojima i onaj o produženju puštanja muzike u lokalima u stambenim zgradama sa prvobitno predloženih 22 na 23 časa. Novčane kazne su dosta visoke, za nepoštovanje radnog vremena kazne se kreću od 50.000 pa sve do 1.000.000 dinara, a za prodaju alkohola van dozvoljenog vremena 20.000 dinara. Poštovanje odluke kontrolisaće komunalna inspekcija i komunalna policija, što ranije, zbog nepostojanja odgovarajućih propisa, nije bilo moguće. U roku od godinu dana efekte odluke ćemo pratiti, videćemo kako se sprovodi u realnom životu i prilagođavaćemo je na prvom mestu u interesu građana – rekao je Ožegović.

Govoreći o rešenju po kome će Gradsko veće moći da produži radno vreme određenim objektima, Ožegović je rekao da će u taj posao biti uključene sve službe koje su stručne za donošenje građevinskih, tehničkih, sanitarnih i drugih uslova koje ovi objekti moraju prethodno da ispune.