SPOMEN PLOČA GLIGORIJU VOZAREVIĆU

Gradska opština Stari grad, Ministarstvo kulture i „Večernje novosti“, uz medijsku podršku „Studija B“ nastavljaju akciju „Vratiti dug piscima“.

Tako je danas u Ulici Kralja Petra 4 na mestu na kome je otvorena prva knjigovezačka radnja i knjižara u oslobođenom Beogradu, otkrivena spomen ploča prvom srpskom knjigovescu, knjižaru, izdavaču i meceni Gligoriju Vozareviću.
– Imamo sreću što je danas lepo, sunčano vreme, a opština Stari grad ima sreću da su mnogi poznati ljudi živeli i stvarali na njenoj opštini. I zato mi je kao ljubitelju knjige, veliko zadovoljstvo što danas otkrivamo spomen ploču Gligoriju Vozareviću, – rekla je predsednica GO Stari grad Mirjana Božidarević.
Ministar kulture Predrag Marković istakao je da u akciji „Vratimo dug piscima“ najefikasnija saradnja sa opštinom Stari grad jer je i činjenica da su mnogi velikani živeli ili stvarali upravo na Starom gradu. Otkrivajući spomen ploču čoveku koji je prvi otvorio knjižaru u Beogradu, otvorila se i veza između knjige i čitalaca, – rekao je ministar Marković.
Otkrivanju ploče prisustvovali su i članovi Veća GO Stari grad Zoran Mlađenović i Risto Raco.
Predsednica Božidarević je još jednom izrazila zadovoljstvo što Opština učestvuje u akciji „Vratimo dug piscima“ u kojoj su spomen ploče na Starom gradu dobile ličnosti koje su obeležile jednu epohu u Beogradu i Srbiji – Meša Selimović, Skender Kulenović, Dušan Matić, Aleksandar Vučo, Slobodan Selenić, Ljuba Popović, Antonije Isaković, Miloš Đurić, Milovan Đilas, Živojin Žika Pavlović i sada Gligorije Vozarević.