POSETA DRUŠTVU ZA POMOĆ OSOBAMA OMETENIM U RAZVOJU „STARI GRAD“

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić posetio je danas Društvo za pomoć osobama ometenim u razvoju „Stari grad“, čije su prostorije na Studentskom trgu 18. nedavno renovirane zahvaljujući sredstvima Ministarstva rada i socijalne politike. Osim ministra Ljajića, Društvo je posetio i član Opštinskog veća GO Stari grad Risto Raco. Predsednik Društva Dejan Kozić proveo je goste kroz renovirane prostorije i upoznao ih sa aktivnostima koje ovo Društvo sprovodi tokom godine.

„Kroz razne programe našeg Društva prošlo je 670 članova, a sada ih imamo 70. Jedan deo njih svakodnevno pakuje fascikle, tako da mesečno naši članovi spakuju oko 100.000 primeraka fascikla i za to dobijaju određenu novčanu nadoknadu. Moram da istaknem veliku pomoć i podršku koju imamo od naše opštine Stari grad od koje svakog meseca dobijamo određenu novčanu nadoknadu, odnosno na čijem smo budžetu“, rekao je Dejan Kozić.

„Drago mi je što se danas nalazimo u jednom ovakvom Društvu i država će učiniti sve da pomogne otvaranje što više dnevnih boravaka u kojima će osobe sa invaliditetom na edukativan i koristan način provoditi vreme, dok će roditeljima biti omogućeno da rade i brinu se za egzistenciju porodice. Do sada smo u Srbiji otvorili 24 dnevna boravka, ali s obzirom da postoji 800.000 invalida u Srbiji moramo sprovesti odgovorniju politiku prema osobama sa invaliditetom. Od ovog broja samo 13 odsto je zaposleno, ali se nadamo da ćemo novim zakonom to poboljšati, odnosno poslodavac će imati obavezu da na od 20 do 50 zaposlenih primi jednu sobu sa invaliditetom“, rekao je ministar Ljajić i članovima Društva na poklon predao mašinu za šivenje i dva klima uređaja.

Ljajić je najavio raspisivanje dva konkursa za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom na osnovu kojih će organizacijama invalida koje deluju na republičkom i pokrajinskom nivou i humanitarnim organizacijama sa aktivnostima koje doprinose unapređenju položaja osoba sa invaliditetom biti raspodeljeno više od 70 miliona dinara, deset više nego prošle godine. Iz budžeta ovogodišnjeg konkusa biće finansirani i projekti za uklanjanje barijera koje ometaju kretanje invalida, predviđena je i pomoć porodicama sa invalidnom decom, a posebna pažnja usmerena je i na težak položaj starih osoba sa invaliditetom.

Od članova Društva ministar Ljajić na poklon je dobio sliku rađenu tehnikom vosak na platnu.

„Ovom prilikom apelovao bih na sve lokalne samouprave da prepoznaju potrebe osoba sa invaliditetom i da na razne načine pomognu. Opština Stari grad je prepoznala potrebe ovih ljudi i Društvu za pomoć osobama ometenim u razvoju „Stari grad“. Mesečno odobravamo određen novčani iznos, ali osim toga omogućavamo im da apliciraju za razne projekte“, rekao je Risto Raco, član Opštinskog veća i dodao da osim osoba sa invaliditetom, opština brine i o svojim najstarijim i o socijalno ugroženim sugrađanima.