ULICA OTVORENOG SRCA” POSVEĆENA BEBAMA

Humanitarna akcija koja se tradicionalno održava 1. janura u „Ulici otvorenog srca” nosiće naziv „Godina beba 2012!”, a zaštitni znak akcije je stilizovana benkica čija cena ne može biti manja od 100 dinara, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Turističkoj organizaciji Beograda.Tom prilikom Željko Ožegović, član Gradskog veća, uručio je Veranu Matiću, idejnom pokretaču akcije „Bitka za bebe”, ček na 100.000 dinara, koje su prikupili on i Danilo Bašić, predsednik opštine Palilula, u humanitarnoj akciji prilikom otvaranja novog objekta „DM-a” u Novom Beogradu.

– „Ulica otvorenog srca” svake godine ima humanitarni karakter i grad Beograd i ove godine podržava takvu nameru. Pozivam sve Beograđane da nam se pridruže u „Maršu za bebe”, a podsetio bih i da je grad pre par godina započeo svoju bitku, pa smo tako doneli mere o naknadama zaposlenim i nezaposlenim porodiljama, dodeli bebi paketa, kako za Beograđane tako i za porodice u nerazvijenim opštinama u Srbiji, uspostavili SMS servis za trudnice, podneli inicijativu za rešavanje problema duplog oporezivanja trudnica preduzetnica i druge. Uz sve ovo, veliko mi je zadovoljstvo da na ovom mestu uručim ček od 100.000 dinara namenjen za ovu akciju, a koji smo ja i Danilo Bašić „zaradili” radeći na kasi u novom objektu „DM-a” na Novom Beogradu. Zajedničkim dogovorom sa direktorkom kompanije Oliverom Popović, brojka je zaokružena na sadašnju sumu. Neka ovaj gest bude i poziv svim Beograđanima da se uključe u „Bitku za bebe” i 1. januara dođu u „Ulicu otvorenog srca” – rekao je Željko Ožegović.

Veran Matić, predsednik „Fonda B92”, podsetio je da je do sada, u okviru akcije „Bitka za bebe”, prikupljeno oko 200 inkubatora, ali da bolnice imaju potrebu za još opreme.

– Proglašavanjem 2012. godine za „Godinu beba” želimo da napravimo pomak u svakom smislu. Prikupljaćemo pomoć, tražićemo odricanje dela poreza za hranu i opremu za bebe, a nadam se da ćemo naići na razumevanje i da će to uticati na povećanje nataliteta. Vrlo nam je važno učešće građana, jer samo zajedno možemo napraviti pomak i želim da se 1. januara u što većem broju nađemo u „Ulici otvorenog srca” – rekao je Matić.

Kokan Mladenović, direktor Ateljea 212, podsetio je da je tokom proteklih godina „Ulica otvorenog srca” pomogla domu „Vasa Stajić”, deci oboleloj od cerebralne paralize, ometenoj u razvoju, Sigurnoj kući, Incest trauma centru, centru u Novom Miloševcu, gradu Kraljevu.

– Zato je jako važno da, sem veselog karnevala koji Atelje 212 svake godine priređuje u saradnji sa svojim prijateljima, manifestacija donese i konkretnu korist za one kojima je pomoć najpotrebnija. U svoj toj novogodišnjoj radosti moramo pokazati dobru volju da pomognemo onima kojima naša pomoć mnogo znači – rekao je Kokan Mladenović.

Mirjana Božidarević, predsednica opštine Stari grad, pozvala je sve da 1. januara u 12 časova dođu u Svetogorsku ulicu i učestvuju u „Maršu za bebe” , a Milan Janković, predsednik Privredne komore Beograda, apelovao je da se ne zaboravi na jednog od pokretača „Ulice otvorenog srca” Milu Vlahovića, koji je kao prvi preduzetnik otvorio vrata glumcima i Beograđanima, služeći ih jelom iz svoje kafane.

Dejan Veselinov, direktor Turističke organizacije Beograda, rekao je da će ova organizacija i ove godine pre i tokom praznika brinuti o dobrom provodu Beograđana i gostiju grada.

– Pored koncerta ispred Doma Narodne skupštine, koji organizuje grad Beograd, prvi put tu je i „Trg otvorenog srca”, a već smo svi navikli i na „Ulicu otvorenog srca”. Ovog puta ona će se proširiti i na druge opštine, pa će tako manifestacija „Ulica otvorenog srca” biti održana i u Barajevu, Rakovici, Surčinu, Obrenovcu, Novom Beogradu, Mladenovcu, na Zvezdari, Paliluli, Savskom vencu i Čukarici. Pored toga, sa nama će biti i „Lasta”, koja će obezbediti besplatan „prvojanuarski” autobus koji će saobraćati od Slavije do Trga republike od 10 do 15 časova. Organizovani su i obilasci grada, tako da će svi naši gosti imati prilike da se upoznaju i sa znamenitostima Beograda. Tokom novogodišnjih praznika očekujemo od 10.000 do 15.000 stranih gostiju, spremni smo da ih dočekamo, kao uvek, sa osmehom i uz nadu da će i oni posetiti „Ulicu otvorenog srca” – rekao je Veselinov.

„Ulica otvorenog srca” je tradicionalna manifestacija koja je ustanovljena 1988/89. godine i kao takva je ušla u kalendar najznačajnijih kulturnih događaja grada. Kao i svake godine, „Ulicu otvorenog srca”, pod pokroviteljstvom grada Beograda, organizuje Turistička organizacija Beograda, Atelje 212 i opština Stari grad.