UDAHNIMO ŽIVOT SRBIJI

U okviru akcije koju je pokrenula Srpska pravoslavna crkva “Udahnimo život Srbiji”, krajem maja opština Stari grad poklonila je GAK “Narodni front” pet neonatalnih inkubatora.

“Smisao i karakter akcije, koja traje već nekoliko godina, motivisan je ljubavlju i brigom za svako ljudsko biće i željom da se pomoć ukaže najbespomoćnijim. – Želja nam je da ova akcija, koju je pomoglo mnogo pojedinaca i organizacija bude trajna delatnost crkve, rekao je episkop bečki Irinij, na konferenciji za novinare koja je ovim povodom održana u prostorijama ginekološko–akušerske klinike “Narodni front”. Zahvaljući ovoj akciji beogradskim porodilištima je ove godine poklonjeno 55 inkubatora.

Predsednik SO Stari grad Mirjana Božidarević istakla je da je opština mnogo pomagala zdravstvenim ustanovama ne samo na njenoj teritoriji već i svima kojima je pomoć neophodna. – Pošto naša opština nema nijedno porodilište, odlučili smo da ovih pet inkubatora poklonimo prvom susedu od koga nas deli samo trotoar, a u skladu sa mogućnostima pomagaćemo i dalje. Doktor Slobodan Runić, direktor GAK Narodni front izrazio je zahvalnost i Srpskoj pravoslavnoj crkvi i opštini Stari grad zbog ovako vredne donacije. On je naglasio da se u ovoj ustanovi godišnje obavi oko 6.500 porođaja i velikih hiruških intervencija. – Nedavno smo uveli i jednu značajnu novinu – program ginekološkog skrininga koji omogućava ženama da samo za jedan dan obave sve neophodne ginekološke preglede. Ovo je posebno značajno za rano otkrivanje malignih oboljenja ne samo kod starijih žena već i kod mlađih. Obilazeći Odeljenje za neonatologiju svi inkubatori bili su “zauzeti” i po rečima načelnika ovog Odeljenja dr Branković novih pet inkubatora će im u velikoj meri olakšati rad, jer je posle rata zabaležen sve veći broj prevremeno rođene dece.