STARI GRAD SVEČANO PROSLAVIO SLAVU I DAN OPŠTINE

Stari grad je svečano proslavio Cveti, slavu i Dan opštine, u nedelju 8. aprila. Tradicionalno sečenje slavskog kolača obavljeno je u Sabornoj crkvi. Nakon toga, gosti i domaćini položili su cveće na spomen obeležje na mestu na kome je 1867. knez Mihailo Obrenović simbolično primio ključeve srpskih gradova od Ali – Riza paše na Kalemegdanu, a potom i na spomenik grčkom pesniku i rodoljubu Rigi od Fere. Zatim su se uputili na ugao ulica Rige od Fere i Jevremove gde je predsednica Božidarević, tačno u podne uz pojanje Hora „VOX Slavicum“, otvorila ovogodišnju „Ulicu susreta“, kojom je obeležen praznik svih Starograđana. Svečanosti su prisustvovale delegacije gradova i opština sa kojima Stari grad sarađuje. Predvodili su ih Andreas Gavrilidis, gradonačelnik Jermasoje iz Limasola, sa Kipra, gradonačelnik Bitolja Vladimir Taleski, gradonačelnik opštine Centar iz Skoplja Vladimir Todorović i sekretar Skupštine Grada Kotora Duška Banićević. Proslavu su ulepšale izložbe koje su predstavile bliskost i lepotu gradova sa kojima sarađujemo. Izložbe su otvorene, o Kotoru u UK „Parobrod“, o Bitolju u Kući Đure Jakšića, a skopska opština Centar predstavila je glavni grad Makedonije ispred ambasade prijateljskog naroda u Jevremovoj ulici.

„Jevremova – ulica susreta“

U manifestaciji koja je održana po četvrti put, učestvovali su građani, institucije, ustanove, vrtići, škole, kulturno-umetnička društva, udruženja i verske zajednice. Jevremova je opet, na Cveti, postala mesto druženja, komšijske sloge, tolerancije, raspevani praznik radosti, dečije graje, mladosti i sećanja… Ni to što su se tokom noći, 7. na 8. april, promenila dva godišnja doba, i što je zima pokazala da se ne predaje olako, nije omelo Starograđane i njihove goste da nastave tradiciju. Imalo je za svakoga po nešto, jer se oko 50 učesnika predstavilo posetiocima duž jedne od najlepših dorćolskih ulica. Od raspevanih horova, dece iz vrtića, komšijskog druženja, izložbi na otvorenom do razigranih kulturno umetničkih društava, sjajnih akrobacija klovnova, riblje čorbe koja se krčkala uz rok en rol pratećeg benda, uličnih performansa i saksija sa cvećem koje je poklanjao opštinski Savet za ekologiju. Proslavu„cvetnog dana“ ulepšale su izložbe koje su predstavile lepotu i bliskost gradova sa kojima sarađuje Stari grad. Kotor se predstavio u „Parobrodu“, Bitolj u Kući Đure Jakšića a skopska opština Centar prezentovala je glavni grad Makedonije ispred zgrade ambasade prijateljskog naroda. Kako i dolikuje, Jevremovu je posetio gradonačelnik Beograda Dragan Đilas u pratnji načelnika Uprave naše opštine Dejana Kovačevića. Tako je nekadašnja tradicija u potpunosti obnovljena. Gradonačelnik je prošetao „ulicom susreta“, ruku pod ruku sa suprugom, gurajući kolica sa prinovom.

Sve u svemu, ovogodišnje druženje je trajalo skoro tri sata. Sabrano je mnogo utisaka koje smo spakovali u „kockicu“ – simbol „Jevremove“, do sledećih Cveti.

Predsednica GO Stari grad Mirjana Božidarević počasni građanin Jermasoje

Poseta gostiju iz zbratimljenih opština, po tradiciji, spada u nezaobilazni deo proslave Cveti, Dana i slave Gradske opštine

Stari grad. Proslavu su ulepšale izložbe koje su na najlepši način predstavile bliskost i lepotu gradova sa kojima sarađujemo. Zato smo i ove godine popričali sa gostima. Svi do jednog nisu krili svoje pozitivne impresije.

Gradonačelnik Jemasoje iz Limasola, glavnog grada Kipra, Andreas Gavrilidis nam je rekao da je njegova opština donela odluku da predsednica Mirjana Božidarević postane počasni građanin Jermasoje.

– Zato što su imamo dugu i uspešnu saradnju, zato što su naši narodi i sugrađani veoma bliski i jer zahvaljujući sličnoj istoriji i tradiciji svake godine obogaćujemo naše odnose. Ovo je moja četrnaesta poseta Starom gradu. Svaki put sam impresioniran, zato što je uvek drugačije i novo. Uvek sam srećan kad sam u Srbiji – rekao je Andreas Gavrilidis, gradonačelnik Jemasoje.

Duška Banićević, sekretar Skupštine opštine Kotor – Oduševljena prijemom

Sekretar Skupštine opštine Kotor oduševljena je prijemom. Posebno jer je rođena u Beogradu gde je živela samo četiri meseca. Ponovo je u svom rodnom gradu. Naročito je obradovala izložba o Kotoru:

– Veoma sam se iznenadila kada sam videla svoj grad na grafikama. Prelepo-Kotor-Stari grad, koji je pobratim sa Starim gradom u Beogradu.

Vladimir Todorović, gradonačelnik opštine Centar – Zadovoljstvo je biti ovde

– Zadovoljstvo je biti ovde kada naša bratska opština Stari grad slavi Cvete. Već treću godinu zaredom smo tu. Iz godine u godinu sve je bolje, sadržajnije – rekao je Vladimir Todorović, gradonačelnik opštine Centar Skoplje.

Govoreći o izložbi on je istakao da se opština Centar se predstavila Beograđanima kako bi videli da je u poslednje tri-četiri godine promenjen lik centra Skoplja i da je intenzivirana gradnja.

Vladimir Taleski – gradonačelnik Bitolja – Čestitam Starom gradu

– Bitolj i Stari grad su zbratimljene opštine i već nekoliko godina imamo dobru saradnju. Ove godine dogovorili smo se da napravimo izložbu i to ovde u specifičnom ambijentu koji mnogo znači. Izložba ne bi imala takav značaj da je negde drugde. Čestitam Starom gradu na prekrasnoj organizaciji. Odlični su domaćini i osećam se kao kod kuće. Smatram da je manifestacija u Jevremovoj fenomenalna i ima mnogo lepog sadržaja: horovi, izložbe, puno građana… bezbroj sadržaja koji se završavaju na izložbi o mom gradu – kaže Vladimir Taleski, gradonačelnik Bitolja.

Pokretač i pokrovitelj manifestacije je Gradska opština Stari grad, organizator UK „Parobrod“ a medijski pokrovitelj bila je RTV Studio B.